Автор Тема: Шибам  (Прочетена 819 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Шибам
« -: Август 03, 2010, 23:06:33 »
Основни факти
   Има нещо изключително сюрреалистично в кирпичените небостъргачи на Шибам (7000 ж., 2006 г.) – кубистична скулптура, изникнала насред пустинята. Този 200-годишен град в южния край на равнината Руб ал Хали (Пустинният район) е една от най-уникалните и дълбоко впечатляващи архитектурни забележителности в света, спечелил си прозвището „Манхатън на Близкия изток” или „Чикаго на пустинята”.
   Шибам е построен на оголена скала на мястото, където се събират няколко „уади” (сухи речни корита), и е заобиколен от три страни от горички с финикови палми. Дизайнът му е впечатляващ образец на човешката изобретателност – ограничението в пространството води до разрастването на града на височина вместо на ширина. Тук има около 500 кирпичени (с тухли от кал) високоетажни сгради, повечето от които датират от XVI век. Те са на 5 до 8 етажа и на височина се издигат до 30 м, притиснати в почти идеален квадрат със страна от само 1 км и заобиколен от висока укрепена кирпичена стена.
   Самите сгради са с еднометрови кирпичени стени в основата, изтъняващи до 30 см към върха. Изящните „машрабия” (дървени резбовани капаци на прозорците) и изваяни врати красят тесните и равни фасади. Приземните етажи са превърнати в мазета без прозорци, а плоските, опасани със стени покриви са запечатани с вар, за да станат непромокаеми.
   Някога Шибам бил важна спирка на керваните и важен център на търговията с фурми, текстил и тамян. Днес, макар че разчита за икономическото си оцеляване единствено на туризма и на финансирането по линия на програмата за опазване на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Шибам все пак не се е превърнал в мъртъв град-музей. Прашните улици, твърде тесни за трафика, притежават спокойна, интимна атмосфера; на стария площад възрастен мъж седи в чайната, пушейки тяхното „шееш” (наргиле), докато децата играят наоколо. Струва ви се, че се намирате в едно наистина необикновено място – назад във времето и в друг свят.
Забележителности:
     Туристическият дом „Ал Муршед”;
     Разходка по стръмната пътека в късния следобед, за да видите отвисоко белите покриви на града;
     „Джами Моске” от X век;
     Издълбаните от човешка ръка пещери в планинската част – някога използвани за погребения;
     Градската порта и крепостта от XIII век;
     Да погледате умелата работа на медникарите в Сука.
Най-подходящото време за посещение: Април, май, септември и октомври; от октомври до февруари е много сухо и прашно.
« Последна редакция: Октомври 14, 2010, 11:28:08 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document