Автор Тема: Мека  (Прочетена 771 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Мека
« -: Август 03, 2010, 23:13:27 »
Основни факти
   Свещеният град Мека (1 294 000 ж., 2004 г.) в Саудитска Арабия е географско и духовно средоточие за всички мюсюлмани. Задължение на изповядващите тази религия е поне веднъж в живота си да извършат „Хадж” (поклонение на светите места), който се провежда всяка година през мюсюлманския месец Джу'Хиджа в Кааба – най-святото за мюсюлманите място на земята.
   Градът е разположен около „Масджид ал Харам” – най-голямата джамия в света, построена за първи път през VII в., но многократно преустройвана, събаряна, построявана и разширявана отново, докато достигне до настоящия си вид, в който побира 820 000 богомолци. В нея се намира Кааба, огромен гранитен блок, за който се твърди, че е бил изграден от Ибрахим (Авраам), и свещения Черен камък – за който се вярва, че е паднал от небето по времето на Адам и Ева.
   След няколкото трагични инциденти с богомолци, изпомачкани до смърт при паника, настъпила по време на Хадж, зоната на стария град непосредствено около джамията е била разчистена, за да се разширят улиците. Оставени са само две или триетажни къщи, построени една до друга и изградени от местен камък, и няколко овехтели сгради, където биват настанявани поклонниците, които са толкова бедни, че не могат да се върнат у дома. Градът е икономически зависим от обслужването на богомолците. В последните години той се разширява, за да се приспособи към непрестанно нарастващия брой посетители (над 4 милиона за Хаджа) и понастоящем е опасан с леснопроходими булеварди и издигащи се високи сгради и молове.
   Има само две възможности да стигнете и да видите Мека – да бъдете мюсюлманин или да рискувате живота си. През XIX в. сър Ричард Бъртън – известният викториански ориенталист, за да задоволи своето любопитство, се преоблякъл като афганец и проникнал в града. Не е разумно да повтаряте подвига му, освен ако можете да рецитирате „салах” (молитвите) – проверките по пътя гарантират, че всички посетители са поклонници.
Най-подходящото време за посещение: Градът е недостъпен за немюсюлмани. Най-хубавото време от годината в Саудитска Арабия е от ноември до февруари, подходящо за мюсюлманите да правят Умрах (малък Хадж); или да отидат на Хадж.
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 11:16:48 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document