Автор Тема: Медина  (Прочетена 818 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Медина
« -: Август 03, 2010, 23:13:36 »
Основни факти
   Медина има 1 300 000 ж. (2006 г.).
   През 622 г. сл.Хр., когато Мохамед бяга от Мека, му предоставят убежище на 320 км на север, в разположеното върху вулканични планински склонове селище Ясриб. Градът става известен като Медина ал Наби – „Градът на пророка”, съкратено на Ал Медина, или просто Медина – „Градът”.
   През следващите 40 години Медина е столица на мюсюлманския свят и макар постепенно да запада в политически план, след като ислямът се разпростира из Близкия изток в градове като Йерусалим и Дамаск, той запазва духовната си значимост – защото тук Мохамед поставя основния камък на първата джамия в света – „Масджид ал Куба”. Когато той умира през 632 г., на мястото на неговия дом бива построена „Масджид ал Набави" (Джамията на пророка). В нея се намира неговият гроб и тя отстъпва първенството по свещенство единствено на „Масджид ал Харам” в Мека.
   Оригиналната „Масджид ал Набави” е с размери 30 на 35 метра, построена е от палмови стъбла и кал и има три входа. Нейният основен план е възприет за всички следващи джамии. През вековете „Ал Набави” многократно е строена отново, разкрасявана и разширявана, и макар и да е по-малка от „Ал Харам”, тя и досега представлява великолепна сграда, побира-ща половин милион богомолци.
   Медина е заградена от високи стени от XII в. с кули и крепост. От четирите главни порти Бар ал Салаам е известна със своята красота. Отвъд градските стени има предградия с ниски къщи, дворове и градини. Медина е пълна с религиозни паметници, гробници и магазини, продаващи артефакти и свещени предмети.
   Подобно на Мека, свещената част от Медина зад градските стени е „харам” (забранена) за немюсюлмани. Въпреки това доста от забележителностите и съоръженията на града са достъпни за невярващи в Аллах.
Най-подходящото време за посещение: От ноември до февруари. Градът е най-претъпкан по време на Хадж (годишното масово поклонение), когато много богомолци по време на престоя си в Мека правят и посещение на Медина.
Интересно: Саудитска Арабия не се смята за безопасна страна за немюсюлманите, специално за тези от Запада. Пътуващите самостоятелно там трябва първо да се информират за текущата обстановка и да следят актуалната информация и препоръките на своите правителства.
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 11:45:26 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document