Автор Тема: Манила  (Прочетена 873 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Манила
« -: Август 04, 2010, 23:16:48 »
Общи факти
     Манила (1 582 000 ж., 2000 г.) е столица на Филипините още от времето на испанското колониално владичество. През XVI в. градът се превръща във важен търговски център, а днес е един от най-космополитните в света. Първите му обитатели били тагалозите, но след това в района се заселват съседни племена. През 70-те години на XVI в. идват испанците, през 90-те години на XIX в. – китайците и американците, а през 40-те години на XX в. – японците.
     В стария град, разположен зад крепостните стени, издигнати от испанците скоро след тяхното пристигане тук, се намират повечето от историческите забележителности: стари колониални сгради и църкви, включително катедралата на Манила и църквата „Сан Агустин”, както и музейният комплекс. В Китайския квартал се намира една от най-красивите барокови катедрали в Източното полукълбо. В района на Стария дворец ще откриете не само самия дворец Малакананг (днес музей), но и някои от най-добре запазените колониални сгради в града. Любителите на архитектурния стил ар деко могат да посетят кампуса на Далекоизточния университет – комплекс от сгради, украсени с разкошни стенописи и скулптури. Архитектурното разнообразие в Манила е допълнено и от различните религиозни постройки – от синагогите и църквите в испански стил до китайските и хиндуистки храмове и джамии.
Забележителности:
     Църквата „Сан Себастиан”, построена изцяло от стомана;
     Църквата „Санта Крус” в самия край на Китайския квартал;
     Музеят „Бахай Циной”, музеят „Интрамурос – звук и светлина”, Манилският музей и Детският музей. Предколониалната култура е представена от експозицията на Музея на енорията на Богородица на Изоставените („Санта Ана”);
     „Бейуок” – основната алея за разходки в града; основната й забележителност е бароковата църква на Малате;
     Китайският квартал – тук можете да се насладите на китайска архитектура, храна, подаръци и накити;
     Китайското гробище.
Интересно: Дворецът Малакананг не е отворен през уикендите.

« Последна редакция: Ноември 13, 2010, 17:17:48 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document