Автор Тема: Джакарта  (Прочетена 808 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Джакарта
« -: Август 04, 2010, 23:24:19 »
Общи факти
     Столицата на Индонезия (8 972 000 ж., 2004 г.) се намира в най-далечната северозападна част от крайбрежието на остров Ява. Селището е възникнало през IV в. сл.Хр. Неговото местоположение близо до Зондския проток го прави идеално място за построяването на търговско пристанище по пътя на корабите, преминаващи през протока от Индийския океан в Яванско море.
     Мястото, на което холандците изграждат през XVI в. своя търговска колония, се нарича Сунда Келапа. И до днес в старата част на града могат да се видят постройки от колониалната епоха. Следи от онази епоха личат и в църквата „Емануил” (Гереджа Имануел). Подобно на много други индонезийски градове, китайско население в Джакарта също непрекъснато нараства по брой и китайският квартал тук е любимо място на туристите. Същото може да се каже и за музея на открито Таман Мини Индонезия Индах (Индонезия в миниатюр), където са представени умалени модели от традиционните къщи в различни краища на страната. През последните десетилетия районът, наричан Старата Батавия (по време на холандското господство градът се нарича Батавия), е реставриран и така са спасени от разрушаване няколко ценни старинни постройки.
Забележителности:
     Пристанището на Старата Батавия;
     Музеят на изящните изкуства и порцелана, разположен в сградата на стария Върховен съд; бившата представителна сграда на общината, превърната в Музей на Джакарта (Фатахилах Музеум); Музеят на въоръжените сили (Музеум Сатриа Мандала); Музеят на куклите (Музеум Ваянг), в който е събрана богата колекция от кукли за театъра на сенките; Морският музей; Националният музей и Музеят на платовете (Музеум Текстил);
     Еднорелсовата градска железница;
     Концерт на гамелан;
     Рибният пазар Пасар Икан, където можете да си организирате отлична вечеря.
« Последна редакция: Ноември 14, 2010, 12:09:13 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document