Автор Тема: Киото  (Прочетена 747 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Киото
« -: Август 07, 2010, 23:53:21 »
Общи факти
     Градът (1 474 000 ж., 2006 г.) е столица на Япония от 794 до 60-те години на XIX в., когато император Мейджи се премества в Eдo. Това е един от малкото японски градове с толкова много старинни сгради – 17 ансамбъла, които включват 198 постройки и съставляват исторически резерват, обявен от ЮНЕСКО през 1994 г. за паметник на световното културно наследство. Сред най-известните от тях са Кинкаку-джи (Златният павилион) и Гингаку-джи (Сребърният павилион). Вторият представлява красива двуетажна дървена постройка, разположена сред традиционна японска градина. Кинкаку-джи е още по-елегантен, построен в края на XIV в. за извънградска вила, но след смъртта на собственика й е превърната в храм. В същия район на града – Хигашияма, се издига Кьомизу-дера – великолепна сграда с дървена тераса, издигната на стръмен склон, откъдето се откриват чудесни гледки към разположения в долината град.
     Споменатите паметници са включени в списъка с обекти, които са част от световното културно наследство, защото всеки от тях представя определен архитектурен стил и отделна епоха в историческото развитие на града. В Киото има около 1700 зенбудистки храма, 300 шинтоистки светилища и множество вили, свързани с императорското семейство.
     Историческите сгради в Киото и парковете винаги са били източник на вдъхновение за цяла Япония. Днес тяхната красота радва и много хора от други части на света.
Забележителности:
     Императорският дворец;
     Традиционните градски къщи и павирани улички на Санензака и Никензака;
     Будистките храмове „Тоджи” и „Санджусангендо”;
     Императорската вила Шгакуин.
Интересно: Тук през 1997 г. бе подписан Протоколът от Киото, ограничаващ изхвърлянето в атмосферата на вредни газове.
« Последна редакция: Ноември 09, 2010, 15:52:45 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document