Автор Тема: Хюе  (Прочетена 870 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Хюе
« -: Август 07, 2010, 23:59:55 »
Общи факти
     Хюе (340 000 ж., 2004 г.) е красив град, разположен на бреговете на Парфюмената река в Централен Виетнам, с прекрасни градини и паркове и с интересни паметници от монархическото минало на страната. Въпреки тежките сражения, водени тук по време на офанзивата Тет през 1968 г., той е запазил своята романтика, финес и духовна атмосфера. Много от безценните му архитектурни паметници са унищожени по време на сраженията, но и много са оцелели. Градът обаче е привлекателен за туристите не само с историческите си ценности. Той е оживен и бързо развиващ се център с пет университета, но въпреки това ритъмът на живот тук не е толкова напрегнат като в Ханой или в Хо Ши Мин. През 1995 г. Хюе получава от правителството статут на независим град, което е признание за нарасналото му икономическо значение.
     Първият благородник, пристигнал в града, е Нгуен Хоанг (1601 г.), който го прави столица на своите владения. След него в Хюе управляват още деветима феодални владетели. Десетият благородник от рода Нгуен се провъзгласява през 1802 г. за император Гиа Лонг и поставя началото на династия Нгуен. Скоро градът се прочува с културната си дейност. Императорът построява тук огромна крепост в китайски стил, в центъра на която се намира Забранен град, отреден само за нуждите на владетелското семейство. Имперският град, заобиколен от високи 7 м и дебели 20 м стени, е построен с участието на 80 000 майстори от всички краища на страната.
     Историческият комплекс е унищожен за първи път от пожара през 1947 г., а по-късно и от водените тук сражения – сред най-ожесточените по време на Виетнамската война. Възстановителните работи обаче не са преставали от 1975 г. насам, като силен тласък им дава обявяването през 1993 г. от ЮНЕСКО на Хюе за паметник на световното културно наследство. Не пропускайте портата Нго Мон – сложна конструкция от гранит, издигната при управлението на император Мин Манг заради официалните церемонии, които той ръководел. Дворецът Тай Хоа, където императорът посрещал високопоставени чуждестранни гости и дипломатически мисии, е също сред забележителностите, които не бива да пропускате. В града могат да се видят олтари на покойни предшественици, китайски зали за събирания, пагоди, храмове и интересни музеи.
     Хюе е известен и с кралските мавзолеи, пръснати около града, из долината на Парфюмената река. Седмина от владетелите от династия Нгуен почиват тук в своите гробници, обиколката на които е една много приятна екскурзия за туристите. Паметниците са характерни с елегантната си архитектура, красив спомен за миналото величие и богатство на този град. Повечето от гробниците се намират в красиви местности – особено тази на Ту Дук. Неговият мавзолея представлява миниатюрен императорски дворец, разположен в тихо езерце сред буйна иглолистна растителност.
Забележителности:
     Дворецът Хоа, разположен на територията на цитаделата – тук се извършват тържествени церемонии;
     Портата Нго Мон – отваряна някога само за крале и чуждестранни дипломати;
     Хиен Нхон – една от портите на Забранения град;
     Гробницата на Ту Дук – най-дълго управлявалият император от династия Нгуен; паметникът е образец на изящна имперска архитектура;
     Императорският музей;
     Разходка с корабче по Парфюмената река.
Интересно: Можете лесно да обиколите забележителностите с мотопед под наем.
« Последна редакция: Ноември 10, 2010, 16:23:43 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document