Автор Тема: Гостивар  (Прочетена 4285 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Гостивар
« -: Септември 17, 2010, 16:41:05 »
Общи факти

     Гостивар (81 хил. ж., 2002 г.) се е разпрострял нашироко в откритите пространства в подножието на Шар планина, един от най-важните планински райони на Македония. Градът се е развил по двата бряга на буйната в тази си част р. Вардар. Тази най-голяма македонска река извира недалеч от града и с нищо не подсказва колко пълноводна и величествена ще стане 388 км по-надолу по течението си, когато се влива в Егейско море при Солун. Значението на Гостивар като търговски център в района на Горни Полог до голяма степен се дължи именно на р. Вардар. Населението на града се отличава със своето етическо многообразие - македонците са малцинство (20% от населението), като преобладаващата част са албанци (67%), а също така има и не малко турци (10%). Етническото разнообразие е причината в Гостивар да се провеждат множество културни прояви - от джаз концерти до традиционни фестивали за народни изкуства. Освен интересните културни прояви, туристите не бива да пропускат и разходката из прекрасните градски паркове.
     Още римският историк Тит Ливий отбелязва тукашното селище (наричано тогава Драудакум), нападнато от 10-хилядна войска по време на Третата македонска война. Предполага се, че селището е построено през 170 г.пр.Хр. Името Гостивар вероятно произлиза от турско време, когато в града идвали много гости. Самото "гости" има същото значение както и на български, докато втората част на името - "вар", означава мъка и се свързва с красива легенда за неосъществена любов. Традиционно Гостивар е бил пазарен град, удобно място за почивка от пътя между Тетово и Кичево. Днес Гостивар е добре развит производствен център.  

Забележителности:
 • Османската осмоъгълна каменна часовникова кула от 1566 г., издигаща се в сърцето на града;
 • Джамията „Бег Махала” от 1688 г.;
 • Красивото ждрело Вруток, непосредствено до града, откъдето извира р. Вардар;
 • Билките и бялото саламуреното сирене от Шар планина, която лятно време се превръща в „море от трева” и е най-голямо компактно пасище в Европа;
 • Манастирът „Лесок”, намиращ се край с. Брезно, с прекрасна църква във византийски стил от 1326 г. – „Св. Богородица”;
 • Ски пистите и планините, които са прекрасни през зимата;
 • Националният парк Маврово - разположен на 26 км от Гостивар, той предлага едни от най-красивите природни гледки в страната. Тук се издига планината Бистра, която има много върхове над 2000 м, от които се разкрива чудесна панорама към селищата в района. Планината е също така богата на флора и фауна;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки

Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Гостивар;
снимка 2: Църква "Св. Петка";
снимка 3: Църква "Св. Николай";
снимка 4: Запазена стара турска къща;
снимка 5: Джамия;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Септември 15, 2011, 22:56:36 от Администратор »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document