Автор Тема: Ош  (Прочетена 759 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Ош
« -: Октомври 15, 2010, 16:01:07 »
Основни факти
   Ферганската долина в планините Тяншан е най-плодородният и гъстонаселен район на Средна Азия. Тук, недалеч от узбекската граница, се намира град Ош (235 000 ж., 2003 г.) – съвременно селище с над 2500-годишна история. Стотици години градът е важен кръстопът на търговския път, свързващ Китай със Запада, и процъфтяващ център на производството на коприна.
   В центъра на Ош се издига 200-метрово възвишение – Тахт-и-Сюлейман, свято място за мюсюлманите още от X век. На неговия връх, основателят на индийската Могулска династия, Бабур построява малка джамия. Храмът е тачен особено от бездетните жени, които идват тук да се помолят за рожби и хълмът е осеян с молитвените им текстилни лентички, завързани навсякъде по дървета и храсти – обичай, характерен за целия Изток. За местните хора Тахт-и-Сюлейман е най-святото място на света след Мека и Медина.
   Близо до централния пазар в града се намира „Шахид-Тепа” – най-голямата джамия в Киргизстан, построена от дърво през 1908 г. Неотдавна тя беше обновена с помощта на средства от Саудитска Арабия и вече събира 5000 богомолци.
   Пазарът в съседство е сърцето на град Ош. Наричат го Джайма пазар и той е най-големият, най-оживеният и най-колоритният открит пазар в цяла Средна Азия. Тук се продава всичко – от екзотични подправки и мед до велосипедни части и дрехи. Узбекски търговци с техните характерни шапчици тюбетейки, размахващи пачки банкноти; жени в рокли на ярки цветя, избиращи плодове и зеленчуци от сергиите, амбулантни търговци, пазарящи се на висок глас, представляват незабравима гледка от този кът на Средна Азия, който иначе е един от най-бедните в света.
Забележителности:
     Музеят на Великия път на коприната;
     Паметникът на Курманджан Датка, кралицата на Юга – една невероятна киргизска жена, оглавила съпротивата срещу руската окупация на страната през XIX век;
     Паметникът на Ленин – един от малкото останали на територията на Средна Азия;
     Джамията от XVI в. „Рабат Абдул Хан”.
Интересно: Киргизстан е мирна и гостоприемна страна, но е крайно бедна и между киргизското и узбекското й население съществува етническо напрежение, което понякога прераства в насилие. Границата на страната с Узбекистан е обект на спорове и се намира доста близо до Ош.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document