Автор Тема: Самарканд  (Прочетена 753 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Самарканд
« -: Октомври 15, 2010, 17:15:11 »
Основни факти
   Когато завладял града по време на своя поход на Изток, Александър Македонски описал Самарканд (412 000 ж., 2005 г.) като „по-красив, отколкото си го представях”. През четиринадесети век Тимур Гуркани (Тамерлан) направил града столица на своята империя, простираща се от Индия до Турция. Той превръща Самарканд във великолепен градски център с джамии и мавзолеи, наречен „безценната перла на света”. Днес градът е трети по големина в Узбекистан и място, където може да се видят множество архитектурни и културни паметници, останали от неговата дълга и бурна история.
   Самарканд се намира на стратегическо място в Зарафшанската долина, на древния Път на коприната. През вековете градът е бил под властта на персите, на Александър Македонски, на арабите, на Чингис хан, на Тимур Гуркани, на турците и на руснаците. Така местната култура се оформя под влиянието на персийски, индийски и монголски заемки, с малко примеси както от Запада, така и от Изтока.
   Построеният през 1403 г., след смъртта на Тимуровия внук – Мухамад-Султан, мавзолеят „Гур Емир” се превръща в семейна гробница на Тимуридите. Синият оребрен купол, под в който почиват тленните останки на Тимур и неговото семейство, доминира над централната градска зона. В мавзолея се намира огромна плоча от тъмнозелен нефрит, за която се твърди, че е най-големият нефритов монолит на света. Един от най-красивите паметници на Самарканд – Шах-и-Зинда (гробницата на живия цар), включва светилище на братовчеда на пророка Мохамед – Кусам ибн Абас, който разпространява исляма в този район. Красивото светилище е един от най-старите паметници на исляма в Самарканд и е прочуто място за поклонения.
   В центъра на града се намира друг известен архитектурен комплекс – Реджистан, заобиколен от три страни от средновековните медресета (мюсюлмански духовни училища) Улугбек, Шердор и Тила Кари. Украсени отвън и отвътре с глазирани тухли, мозайки и мраморни гравюри, медресетата се смятат за едни от най-изящните паметници на старинната мюсюлманска архитектура в света.
   Друг безценен архитектурен паметник е джамията „Биби Ханъм”. Тя е една от най-величествените сгради в Самарканд, а куполът й е най-големият в целия мюсюлмански свят. Голяма част от постройката е срутена по време на земетресението през 1897 г., но след това е възстановена.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document