Автор Тема: Бухара  (Прочетена 821 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Бухара
« -: Октомври 16, 2010, 12:05:08 »
Основни факти
   В миналото Бухара (268 000 ж., 2002 г.) е бил най-свещеният град на Централна Азия. Днес градът е на пето място по население в Узбекистан, но в него живеят предимно таджики. Ако имате намерение да спрете по Пътя на коприната, трябва да се изкачите на върха на Калян Минаре (Кулата на Смъртта) и да погледнете надолу към този призрачен град в пастелни пустинни тонове, изпъстрен с високи сини куполи.
   Бухара има може би най-романтичното минало от всички градове на Средна Азия. Основан през 500 г. пр.Хр., завладян от Александър Велики, унищожен от Чингис хан, възстановен от Тамерлан и предизвикал възхищението на Марко Поло, той се превръща в интелектуален и културен център на старинния Път на коприната. Тук са родени много от най-големите историци, учени, писатели и мислители на света, в това число великият мистик Бахаутдин Накшбанди, основоположник на езотеричното философско направление на суфизма. В историята на града има и моменти на жестоко насилие. По време на „голямата игра” между Русия и Великобритания през XIX в., полковник Стодарт и капитан Конъли са принудени сами да изкопаят гробовете си в подножието на дебелите стени на градската цитадела Арк, след което са разстреляни като шпиони на Британската империя (1842 г.).
   Криволичещите кални улички са прокарани около открити водоеми, които осигурявали както вода за пиене, така и за миене. Това представлявало огромна опасност за здравето на хората и тези водоизточници били затрупани с пръст по време на съветското господство в района. Един от тях обаче – Лиаб-и Хауз, е запазен и днес представлява приятно място за отмора с черничевите си дървета, ханаката (жилище на суфи) и медресетата, накацали край него. Наблизо се намира и медресето Кукелдаш – най-големият ислямски просветен център на Средна Азия.
   В градската архитектура преобладават кафявите и сини тонове, колоритните открити пазари и ослепителните мозайки създават неповторима разтоварваща атмосфера.
Забележителности:
     Джамията „Калян”;
     Четирите минарета Чар Минар;
     Мавзолеят на Исмаил Самани – шедьовър на архитектурата от IX век;
     Площад „Реджистан” и медресето Боло-Хауз;
     Джамията от XVIII век;
     Кукленото представление в Лиаб-и Хауз;
     Пазарът Так-и-Сарафан.
Интересно: Най-прочутият персийски тип килими – „Бухара”, не са местно производство. Чуждите пътешественици, които попаднали на тях за пръв път в този град, погрешно заключили, че са оригинални произведения на местните майстори.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document