Автор Тема: Кабул  (Прочетена 750 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кабул
« -: Октомври 17, 2010, 16:27:11 »
Общи факти
   Днес Кабул (2 994 000 ж., 2005 г.) се възстановява от една голяма трагедия – десетилетна гражданска война. Почти цялата му инфраструктура е унищожена, 50 000 негови жители загиват, а стотици хиляди го напускат, за да спасят живота си.
   Този велик град е с над 3000-годишна история. Някога е бил столица на Могулската империя на Бабур, а през 1776 г. става столичен град на афганистанската държава. Градът се намира в центъра на страната и е построен на високото 1800 м над морското равнище Афганско плато – една от най-високо разположените столици в света. Гледките, които се откриват от него, са вълнуващи, с постоянно променящи се цветове на околните планини.
   През 70-те години на XX в. Кабул представлява една от най-романтичните дестинации на света. Западните туристи често го посещават. Градът е известен с гостоприемството си и любезното отношение към чужденците.
   Афганистанският народ има дълголетна традиция в привързаността си към птиците. Птичият пазар Ка-Фаруши, разположен по тясна прашна уличка край река Кабул, кипи от оживена търговска дейност. Редицата от порутени магазини са претъпкани от кафези с птички за бой, канарчета, пойни птици и гълъби. Купувачи и продавачи разменят пари и стока, правят се облози и след това животът отново тръгва в нормалното си русло.
Забележителности:
     Баг-е Бабур (Градините на Бабур) – стените около гроба на Бабур са издигнати наново, терасите са възстановени и в градините са засадени стотици кайсиеви, смокинови, черничеви и орехови дървета. Малката джамия от бял мрамор в Градините на Бабур, построена по заповед на Шах Джахан, изглежда миниатюрна, но не отстъпва по достолепие на известния Тадж Махал, построен от същия владетел.
     Джамията „Ид Га”;
     Джамията „Пул-е Хищи”;
     Джамията „Шах-до-Шамшира”;
     Кабулският музей – независимо че голяма част от неговата колекция е разграбена или изчезнала, тя постепенно се възстановява, а сградата също заслужава да се види;
     Прекрасната гледка от хълма, където се издига телевизионната кула;
     Дворецът Дарул-Аман;
     Гробът на Надир Шах.
Интересно: Кабул е много беден град и в него живеят окаяно около 60 000 бездомни деца.


Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document