Автор Тема: Кандахар  (Прочетена 823 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кандахар
« -: Октомври 18, 2010, 11:09:11 »
Общи факти
   Според археолозите Кандахар (450 000 ж., 2006 г.) е едно от първите селища на земята, възникнало преди 10 000 години. В писаната история градът се появява през 330 г. пр.Хр., когато Александър Македонски построява на това стратегическо място, свързващо Близкия изток с Индия, укрепен град. Крепостта се превръща в средище на дуранските пущуни, а един от техните вождове – Ахмад Шах Дурани, става основател на държавата Афганистан. Кандахар е столица на Афганистан от 1748 г.
   Днес Кандахар е все още племенна столица в един район, контролиран от военни командири – едно удивително красиво, но опасно за туристите място. Градът е голям търговски център, специализиран в бизнеса с вълна, платове, грозде, нарове, както и опиум. Кандахар е известен с пъстрите си пазари, богати на фина коприна, огледала, красиви клетки за птици и прочутите, покрити със сребро и мъниста, наргилета.
   Старата градска част е запазена почти във вида от времето на Ахмад Шах Дурани. Градската планировка е правоъгълна с четири главни пазарни улици, които се срещат на централния градски площад „Чар Сук” . От някогашните градски стени и от цитаделата (Арг) обаче не е останало почти нищо. Основният архитектурен паметник на Кандахар е мавзолеят на Ахмад Шах – прекрасна осмоъгълна сграда от тухли, украсена със зелени и жълти глазирани плочки. По ъглите на покрива се издигат малки минарета, свързани помежду си с балюстрада. Сравнително семплият екстериор контрастира с богато украсената с глазирани плочки, рисунки и позлата вътрешност. Край мавзолея се намира Да Керка Шериф Зиарат – едно от най-светите места в Афганистан. Постройката представлява изключително постижение на облицовъчното изкуство; красивата й порта е покрита с полускъпоценни камъни.
   Кандахар е мястото, където е възникнало талибанското движение, и последният град, където неговата власт беше свалена през 2001 г.
Забележителности:
     Джамията на наследника на Мохамед, от началото на XIX век;
     „Да Шахидан Човк” – пъстър и оживен площад край Шах пазар;
     Шер Сурх – красиво селце на 5 км южно от града;
     Чилзина – помещение, изсечено в скалите, до което водят 40 стъпала и което представлява най-западната точка от укрепителната система на града;
     Светилището на Мир Ваис Хан – сановникът, обявявил независимостта на Афганистан от Персия през 1709 г.;
     Светилището на Баба Вали с прекрасните му сенчести тераси с нарови дървета, от които се откриват чудни гледки към долината.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document