Автор Тема: Джалалабад  (Прочетена 804 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Джалалабад
« -: Октомври 18, 2010, 11:37:13 »
Общи факти
   Първото селище на това място – оазис от южната страна на р. Кабул, в Източен Афганистан – възниква през II в. пр.Хр. Природата тук е невероятно красива и дива, а според някои източници местното население укрива Осама бин Ладен. Джалалабад (96 000 ж., 2002 г.) е последният град по пътя от Централна Азия, преди той да премине през Хиберския проход и да навлезе в индийския субконтинент. През 630 г. сл.Хр. прочутият китайски будистки монах Сюан Джан пристига в Джалалабад, мислейки си, че е стигнал в Индия.
   Днешният град е построен през 1570 г. от Джалалуддин Мохамад Акбар – третият поред владетел на Могулската империя. Селището има дълга история като зимна владетелска резиденция, в която първенците на държавата построяват свои дву- или триетажни богати домове покрай широки булеварди, залесени с фикусови дървета. През 70-те години на XX в. градът става популярна дестинация за западните туристи, пътуващи за Индия, с неговата приятно отпускваща атмосфера и гостоприемството на местните жители.
   Центърът на Джелалабад е малък. Тук можете да видите разстлани килими направо на земята, а автобусите на градския транспорт са боядисани във весели тонове и украсени с пискюли и дребни играчки. Превозните средства са претъпкани с жени, покрити с фереджета, пуштуни с чалми на главите, с торби, чанти, сандъци и кафези. На места те спират, за да слязат пътниците и да се смесят с магарешките каручки и моторните рикши, които се провират сред невероятния хаос по улиците.
   През 90-те години на XX в. Джалалабад се превръща в крепост на талибаните, които унищожават повече от 23 000 будистки скулптури, с които градът дотогава е толкова известен. За щастие древните ръкописи, открити в една глинена делва, които засега са най-старите известни индийски писмени паметници, се озовават на сигурно място в Британския музей.
Забележителности:
     Серадж-ул-Еморат – красиво място с разкошни градини в центъра на града;
     Мавзолеят на Амир Хабибула, разположен сред портокалова горичка;
     Хадда – ценен археологически обект, превърнат от талибаните в развалини.
Най-подходящото време за посещение: През април, когато ароматът на цъфналите портокалови дървета изпълва въздуха, а писатели от различни краища на страната се събират за Мушайра – традиционния ежегоден празник на поетичните четения.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document