Автор Тема: Исламабад  (Прочетена 800 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Исламабад
« -: Октомври 19, 2010, 17:56:08 »
Общи факти
   В първите години на независимостта става ясно, че новата държава Пакистан се нуждае от столица. За тази цел избират място в централната част на страната, което е леснодостъпно дори от най-отдалечените райони и което се намира в регион с хилядолетни културни традиции.
   Исламабад (1 018 000 ж., 1999 г.) е бил проектиран от гръцки архитекти и има триъгълна планировка, като притежава и чудесни природни дадености – върхът на неговия „триъгълник” сочи към красивите хълмове на Маргала. Новата столица е построена само на 13 км от историческия град Равалпинди, където се намира щабът на националната армия. В бъдеще се очаква двата града да се слеят, като се постигне контраст между старото и новото.
   Исламабад е най-зеленият град в Южна Азия с широки улици и добре организирани пазари. Различни тропически растения – „пламенни” дървета, джакаранди и хибискуси, хвърлят приятна сянка по тротоарите. Има и прекрасни паркове, като Чатар Барг (Градината на розите и жасмините) и хълмовете Шакар Париан – терасирани градини с водопади и горички, откъдето се откриват красиви панорамни гледки. В съседство се намира музеят „Лок Вирса”, който притежава богата колекция от предмети на народните изкуства и бродерии.
   Голямата джамия от бял мрамор, „Шах Фейсал”, е прочута със своята архитектура и огромни размери. Днес тя е основната забележителност на града, следвана от кулата Сауди-Пак, известна с почти монолитния си екстериор и синята гланцирана облицовка. Националният паметник в Исламабад представлява впечатляваща статуя от червен гранит и мрамор с формата на разцъфнал цвят, като всяко листче символизира една от пакистанските провинции.
   Замислен първоначално като град с административни функции, днес Исламабад е променил характера си и се е превърнал във важен и много оживен финансов и търговски център. Градът е образец на планомерното застрояване.
Забележителности:
     Таксила – будистки археологически обект, обявен за паметник на световното културно наследство, който се намира на 30 км от града;
     „Лал Масджид” – Червената джамия;
     Паркът Даман-е Кох;
     Светилището, посветено на Бари Имам, на 4 км от града, село Нипур.
Най-подходящото време за посещение: От октомври до март, когато времето постепенно се затопля, преди да започнат мусонните дъждове, обикновено през юли или август.


Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document