Автор Тема: Дхака  (Прочетена 760 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Дхака
« -: Октомври 27, 2010, 12:26:42 »
Общи факти
   Бившата Дака (днес Дхака – 6 725 000 ж., 2006 г.) е столица и най-голям град на Бангладеш, а и един от най-многолюдните градове в света. От разстояние изпъстреният с небостъргачи градски пейзаж прилича поразително на американски. Но когато се приближите и видите по-отчетливо очертанията на столицата, разраснала се върху бреговете на р. Буриганга, става ясно, че това може да бъде град само от Третия свят.
   Дхака има дълго и бурно минало. Последните кръвопролитни размирици там стават по повод даването на независимост на Индия през 1947 г. и последвалото разделяне на страната, когато Дхака става столица на Източен Пакистан. Започналият тогава конфликт не престава чак до превръщането през 1971 г. на Бангладеш (бившият Източен Пакистан) в самостоятелна държава.
   Оттогава градът се бори срещу бедността, престъпността, замърсяването на околната среда. Но въпреки това той си остава политически, културен и икономически център на Бангладеш.
   Този френетичен град се характеризира с невъобразимо улично движение, оживени пазари, крайпътни сергии, амбулантни търговци и просяци. Но в града вече живее все по-многобройната средна класа на страната, която изисква – и вече започва да получава – повече и по-големи удобства на градския живот (хотели, магазини и ресторанти), което допада на чужденците.
   Дхака е богат на забележителности, където човек може да намери спокойствие от напрежението на ежедневния живот. Тук се издигат джамии, хиндуистки храмове, християнски църкви и будистки светилища, както и образци на ултрамодерната архитектура, например сградата на парламента. Над стария град се издига построената през XVII в. крепост „Лалбагх”, която заслужава да бъде разгледана.
Забележителности:
     Националният музей, който притежава богати колекции;
     Садаргхат – основната крайречна част на града, известна с колоритния си вид;
     Музеят „Ахсан Манзил” – прекрасният бивш дворец на наваба на Дхака;
     Прекрасният парк Балдха, създаден през 1904 г.
Интересно: През XVII в., по време на могулската власт, Дхака е световен мюсюлмански търговски център.
Най-подходящото време за посещение: Избягвайте периода на мусонните валежи (от май до септември), когато градът често е заливан от наводнения.

« Последна редакция: Ноември 02, 2010, 22:58:15 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document