Автор Тема: Багерхат  (Прочетена 805 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Багерхат
« -: Октомври 27, 2010, 15:42:21 »
Общи факти
   Багерхат (52 000 ж., 2005 г.) е център на памучната промишленост в югозападната част на Бангладеш и седалище на няколко колежа. Той не би привлякъл вниманието на туристите, ако наблизо не се намираше някогашният „град на джамиите” със същото име – Багерхат, смятан от бангладешците за люлка на исляма в тяхната страна.
   Този храмов комплекс, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, се намира извън пределите на съвременния град, където се сливат реките Ганг и Брамапутра. Градът е основан през XV в. от тюркския военачалник Улуг Хан Джахан (известен също като хан Джахан Али) и до днес от него са се запазили около 50 важни паметника. По-голямата част от инфраструктурата на стария Багерхат вече не съществува – изчезнали са пътищата, мостовете, дворците и водоемите, свързващи множеството джамии. Те обаче са така разпръснати и отдалечени една от друга, че трудно биха могли да бъдат щателно обходени и разгледани, дори с кола. Но чарът на това място до голяма степен е в това, че то още не е станало добре организиран туристически обект. По-малките джамии могат да бъдат открити, като се следват отъпканите пътеки около ниви и водоеми.
   Най-важното нещо, което трябва да видите в стария град, е 60-колонната джамия „Шатгумбад”, която е една от най-красивите (и най-старите) в Бангладеш. Сградата има 60 колони и 81 кубета (гамбудж). Гробницата на хан Джахан Али е също впечатляващ архитектурен паметник. Той се издига на изкуствен хълм, обграден със стена.
Забележителности:
     Джамията „Сингар” – четириъгълна постройка с един купол, намираща се недалеч от джамията „Шатгумбад”;
     Водоемът Тхакур Дигхи, разположен близо до гробницата на Джахан Али, убежище на блатни крокодили, които според поверието изпълнявали желанията на тези, които им дават храна;
     Джамията с деветте купола край западния бряг на водоема Тхакур Дигхи;
     Екскурзията до мангровите гори, обявени от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство.
Интересно: В района на гробницата на хан Джахан Али жени не се допускат, защото мястото е действащо мюсюлманско светилище.
Най-подходящото време за посещение: През зимата (от ноември до март), когато ще можете да разгледате „изчезналия град”, без да се нуждаете от непромокаемо облекло.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document