Автор Тема: Читагонг  (Прочетена 1016 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Читагонг
« -: Октомври 27, 2010, 15:44:50 »
Общи факти
   Читагонг (3 920 000 ж., 2007 г.) е вторият по големина град на Бангладеш и главното морско пристанище на страната, през което минава почти целият й износ и внос. Градът представлява важен търговски и промишлен център, който създава голяма част от националния доход на тази бедна държава, възникнала едва през 1971 г. (Независимостта на бившия Източен Пакистан – днешната държава Бангладеш, е обявена именно в Читагонг.)
   За съжаление една от производствените дейности – разфасоване на стари плавателни съдове, се извършва на брега на Бенгалския залив, а не на приспособен за това док и този факт се отразява отрицателно върху туристическия поток към Читагонг, защото опасното производство не е по вкуса на туристите.
   Всъщност самият Читагонг е сравнително чист град, с множество зелени хълмове в пределите си, където туристите могат да си отдъхнат от навалицата по улиците. Най-високата точка в населеното място е Батали Хил, откъдето се откриват красиви гледки към морето, пристанището и града.
   Читатонг има и няколко интересни стари сгради, като внушителната бивша съдебна палата на съда на Английската източноиндийска компания, построена през XVIII в. на върха на Фейри Хил, откъдето целият град се вижда като на длан. Читагонгският колеж е едно от най-старите и най-престижни висши учебни заведения в Бангладеш. Джамията „Чанданпура” в стария град е истинско многокуполно архитектурно чудо. Най-голямата джамия в Читагонг се нарича „Байтул Фалах”.
   Но зад видимата част на историята се крие един град, който се развива лавинообразно и променя изцяло облика си с хиляди нови постройки. Улиците са задръстени от транспортни средства – автобуси, леки коли, скутери и рикши, и неизбежните просяци и амбулантни търговци, които са буквално навсякъде. Затова много от чуждестранните туристи изпитват истинско облекчение, когато напускат града, за да се отправят към някой от близките плажове или на екскурзия в незасегнатата от човешка дейност вътрешност на страната.
Забележителности:
     Гробницата на султан Баязид Бостами, намираща се близо до града; вижте костенурките, за които се смята, че са зли духове, прогонени от великия свят човек;
     Гробовете на английски войници, загинали в сраженията в Бирма (дн. Мианмар) по време на Втората световна война;
     Светилището на Шах Аманат в центъра на града, посещавано всеки ден от стотици поклонници, които идват да изразят почитта си към ислямския светец;
     Разходка до Сиштакунда, на около 37 км от Читагонг, за да се насладите на прекрасните храмове, включително и на един отпечатък от крака на Буда;
     Езерото Фой – живописно място, непосредствено до града, заобиколен от парк, където можете да си отдъхнете.
Интересно: През XVI и XVII в. Читагонг се намира под властта на португалските пирати и носи името Порто Гранде.
Най-подходящото време за посещение: От ноември до март времето е най-прохладно и сухо; избягвайте сезона на мусонните валежи (от юни до октомври).
« Последна редакция: Октомври 28, 2010, 15:39:25 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document