Автор Тема: Чунцин  (Прочетена 818 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Чунцин
« -: Ноември 03, 2010, 16:03:15 »
Общи факти
     Близо дo язовира на Трите клисури, сред чудно красива природа е разположен град Чунцин (6 363 000 ж., 2005 г.). Той притежава богата култура и история. През 40-те години на XX в. градът представлява временна база на националистическото правителство на Чан Кайши. Днес оттук започват много от туристическите обиколки на района на Трите клисури.
     На запад се намират скални скулптури, направени от будистки монаси по време на династия Тан – обявени от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.
     Намиращото се в града здание на Голямата народна зала е съвременна постройка, привличаща погледа на туристите с традиционния си архитектурен стил.
     В района на Чунцин има няколко обекта, свързани с Втората световна война, в това число бившата резиденция на Джоузеф (Винегър Джо) Стилуел, ръководител на американските операции в региона. Друга историческа забележителност е резиденцията на Сун Цин Лин – съпругата на Сун Ятсен, чиято по-малка сестра се омъжва за Чан Каиши.
     Селцето Червена скала (Хун Ян Цун) е мястото, където отсядат Мао Дзъдун и Джоу Енлай по време на преговорите, водени между тях и националистите на Чан Кайши. В резултат от тези преговори последният напуска страната и се оттегля в Тайван, а комунистите на Мао установяват контрол над континентален Китай.
Забележителности:
     Разходка с еднорелсовата железница (първата градска еднорелсова железница в Китай);
     Трите клисури – тяхната неописуема красота може да се види най-добре, като се качите на туристическо корабче по река Яндзъ.
     Зоологическата градина, където се отглеждат панди и още 4500 вида редки животни;
     Скалните скулптури отпреди 1200 години в Дадзу на запад от града.
Интересно: Китайските гювечета (хуогуо), които се приготвят с люти подправки, са местен специалитет.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document