Автор Тема: Тайнан  (Прочетена 768 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Тайнан
« -: Ноември 06, 2010, 16:02:47 »
Общи факти
     Бившата столица на острова от времето на Китайската империя, Тайнан (753 000 ж., 2006 г.), е пълна с исторически сгради – красиви храмове и части от градските стени от различни епохи. Сред тях заслужава да видите кулата Чикан (Форт Провиденция) и крепостта Анпин (наричана първо Оранжевата крепост, а след това Форт Зеландия) – и двете построени от холандците през XVII в. В първата има интересни каменни статуйки на животни, а от втората се откриват безбрежни панорамни гледки към океана и крайбрежието. Районът Анпин е известен с приветливите си улички с традиционни малки къщи, както и с храмовете си.
     Най-известният от множеството храмове на Тайнан е храмът на Първото училище по конфуцианство, построен през 1665 г. През следващите 350 години сградата е разширявана и реконструирана на няколко пъти, така че днес комплексът представлява най-пълният комплект от храмови постройки, олтари и помощни структури. Заслужава си да посетите и Цън Чънян Му, където има запазени гробници от времето на династия Мин.
     Храмовете „Фу Чънхуан Мяо”, „Сиен Чънхуан Мяо” и „Анпин Чън Чънхуан Мяо” са посветени на местния бог на справедливостта Чънхуан. И трите са изумително красиви. От останалите внимание заслужава храмът на Косинга.
     Тайнан е известен и с разнообразните възможности за бърза закуска и с нощните си пазари. Наричат го понякога „Градът на бързите закуски” и те наистина се предлагат навсякъде – по пазарите и от улични продавачи.
Забележителности:
     Една организирана екскурзия до мангровите резервати, откъдето минава пътят на мигриращите редки черноглави широконоси патици;
     Вечната крепост (XX в.), разположена на морския бряг;
     Нощните пазари, пръснати из целия град, които предлагат дрехи, играчки, храна и сувенири, а понякога и шоуспектакли.
Интересно: На повечето гари се предлагат триезични карти на града – на английски, китайски и японски.Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document