Автор Тема: Фукуока  (Прочетена 740 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Фукуока
« -: Ноември 07, 2010, 12:16:00 »
Общи факти
     Според мнозина специалисти Фукуока (1 423 000 ж., 2007 г.) е най-старият град в Япония, а археологическите разкопки показаха, че селището е играло водеща роля още в най-древната история на страната. Дазайфу, отстоящ на 15 км южно от града, е бил важен административен център в средата на VII в. и може би японската столица по онова време е била именно там.
     В края на XIII в. монголският Кубилай хан на няколко пъти безуспешно се опитвал да нахлуе в района. На тези събития е посветен един от най-интересните музеи в града – историческият музей „Генко” в Хигаши Коен, където са изложени японски и монголски оръжия и ризници от онази епоха. Други заслужаващи внимание музеи са Музеят на изящните изкуства в красивия парк Охори (където се издига реставрираният замък на Фукуока), Музеят на азиатското изкуство, Градският музей на Фукуока с експонати от историята на града и на неговите околности, и фолклорният музей „Хаката Мачия”, представящ традиционната култура на района.
     Културният живот на Фукуока се проявява и в традиционните народни празници. Хаката Донтаку е фестивал с 800-годишна традиция, провеждан всяка година през май, когато навсякъде в града се играят фолклорни представления. Хаката Гион Ямакаса е празник само за мъжете, който се състои през юли. Мъже от различните градски райони, облечени само по препаски на слабините, се състезават из града, придвижвайки огромни платформи.
     Но Фукуока не е само град с дълга история. Той е един от най-бързо развиващите се и динамични градове на света. Тук има само няколко стари сгради, останали след земетресението през март 2005 г. Сред най-важните старинни паметници са светилищата Гокуку Кашии и Хакозаки и храмът „Тенмангу” в Дазайфу. Смята се, че храмът Шофуку-джи е най-старата зенбудистка религиозна постройка в Япония, а за светилището Сумийоши – че е най-старото на остров Кюшу. Интересни са и гробниците на фамилията Co.
     Тенджин е мястото, където можете да идете за подаръци, а Накасу и Нагахама – дори предлагат най-добрите ресторанти. Традиционната храна е свинска супа с фиде, наречена конкоцу, предлагана навсякъде по сергиите, наречени ятаи.
Забележителности:
     Националният музей в Дазайфу;
     Гигантското виенско колело в Мейнохама;
     Пещерният парк Кея;
     Плажът Футамигаура;
     Цъфналите череши през ранна пролет;
     Красивите гледки по крайбрежието на залива.
« Последна редакция: Ноември 07, 2010, 16:41:03 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document