Автор Тема: Мацуяма  (Прочетена 759 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Мацуяма
« -: Ноември 07, 2010, 12:17:38 »
Общи факти
     Една от най-големите забележителности на Мацуяма (513 000 ж., 2004 г.) е Дого Онсен, смятана за най-старата минерална баня в Япония. Тя е построена край бликащите от пукнатина в земната повърхност горещи води. В града има и много други подобни бани, включително и издигнатата в края на XIX в. за императорското семейство Юшинден.
     Замъкът на Мацуяма (Мацуяма-джо) се издига на хълма Кацуяма още от началото на XVII в., което напомня и до днес за властта на местните владетели. Останките от крепостта се смятат за национално богатство.
     Мацуяма се слави с това, че е център на изкуството хайку. Тук е живял големият майстор на тази поетична форма от XIX в., Масаока Шики. Днес неговата къща и специалният музей, посветен на него, са винаги пълни с посетители. Гудабуцуан, или Ичибанчо, е името на друга къща в града, където поетът е живял за кратко и която представлява прекрасен образец на традиционната жилищна архитектура на Мацуяма.
     Други известни местни жители са Йошифури и Сенеюки Акияма – родната им къща е превърната в музей, посветен на паметта на двамата видни японски военачалници.
     Художествената галерия в парка Широяма е много интересна във всяко отношение, а нейно разширение представлява красива сграда във френски колониален стил – Бансуисо, намираща се на ул. „Ичибачо”.
     В парка Дого се намират сравнително добре възстановените сгради на замъка Юзуки (Юзуки-джо). Замъкът, околните постройки и обширният парк дават представа за живота на местните владетели през периода XIII-XVI век.
     Мацуяма е едно от главните поклоннически места на остров Шикоку и сред най-известните му религиозни паметници са храмовете „Джорури”, „Ясака”, „Джодо” и Ишите. Известен будистки паметник е светилището Исанива на хълма Дого – един от най-красивите образци на архитектурния стил Хачиман-зукури (бойно куче).
     Мацуяма е тихо и гостоприемно селище, известно с литературното и историческото си минало.
Забележителности:
     Часовникът Ботчан Гизмо, чиито камбани бият на всеки кръгъл час, а между 20 и 21 ч. се появяват и фигури, които представят сцени от романа „Ботчан”, смятан за най-популярния японски роман;
     Музеят „Сака но Уе но Кумо”;
     Повозете се на някоя от колите на градската железница Ийо и най-вече на Ботчан Денша;
     Новогодишната церемония в храма „Ишитеджи”;
     Опитайте прочутите местни сладкиши.
Интересно: Шикоку означава „планина, покрита с борове”.
« Последна редакция: Ноември 07, 2010, 17:22:36 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document