Автор Тема: Каназава  (Прочетена 959 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Каназава
« -: Ноември 08, 2010, 16:44:25 »
Общи факти
     Каназава („златното блато” – 455 000 ж., 2006 г.) се намира на северния бряг на остров Хоншу. Градът има дълга и бурна история, голяма част от която може да се прочете по запазилите се исторически сгради и паметници. Градът е бил център на властта на „Селското царство” на будистката секта Икко и един от най-големите градове през периода Eдo. Оттогава са се запазили няколко улици, групирани около градския замък. Тук могат да се видят самурайският дворцов комплекс, зоната на храмовете и къщите на търговци, както и армейската крепост от периода Мейджи.
     От някогашния замък на Каназава не е останало почти нищо след пожарите през XVII и XIX век. Днес са възстановени: старата порта Ишикава-мон; паркът Кенрокуен – един от трите най-красиви в Япония с издигащата се в единия му край вила Сейсонкаку (XIX в.) – елегантна сграда с богато украсен интериор. Не толкова изискана, но много популярна сред туристите е някогашната къща за гейши в Хигаши.
     В миналото давали на самураите имения според техния ранг и състояние и до днес в Каназава са се запазили някои от техните къщи, както и няколко търговски сгради – много дълги и тесни, защото били облагани с данък според широчината им, а не според обитаемата жилищна площ.
     Сред най-ценните архитектурни паметници в града е светилището Ояма, построено през 1875 г. Неговата триетажна порта Шинмон представлява хармонично съчетание от японски и холандски стил. Терамачи и Утацуяма са храмовите райони на града. Храмът „Мьорюджи", наричан също „Нинджа дера", макар че няма нищо общо с нинджите, притежава невероятен брой тайни входове и пасажи.
     Каназава е известен център за производство на варак, затова би било интересно да разгледате Музея на варака в града.
Забележителности:
     Градината Кенрокуен – част от външния парк на градския замък с прекрасни гледки, водни площи и разнообразни дървесни и растителни видове;
     Националният парк на полуостров Ното;
     Музеят на варака на Ясуе – художникът Ясуе Такааки през 1974 г. влага всичките си средства за изграждане на изложбена зала за творчеството си, която днес е музей;
     Непременно опитайте местното саке, което се слави като най-доброто в Япония.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document