Автор Тема: Пном Пен  (Прочетена 858 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Пном Пен
« -: Ноември 11, 2010, 14:47:24 »
Общи факти
     Столицата на Кралство Камбоджа е разположена при мястото, където се сливат три реки – Меконг, Басак и Тонле Сап. Градът е разделен на три сектора – северен, южен или френската част, където сега се намират министерства, банки и колониални домове; и централен – с тесни улички, открити пазари, павилиони за бърза закуска и магазини.
     Пном Пен (2 000 000 ж., 2006 г.) е важно пристанище на р. Меконг и е свързан с Южнокитайско море посредством плавателен канал, извеждащ до делтата на Меконг на виетнамска територия. Градът е получил името си от храма „Ват Пном Даун Пен” (Храмовият хълм), построен през 1373 г., за да приюти пет статуи на Буда върху изкуствено възвишение от около 27 метра.
     Трудно е да мислим за Пном Пен, без да си спомним за Виетнамската война и последвалите безумия на Полпотовия режим, защото в града има много паметници, които напомнят за онзи период от историята на Камбоджа. Режимът на Червените кхмери е свален от власт с помощта на виетнамските войски, превзели града през 1979 г., след което жителите започват да се завръщат по домовете си.
     През последните години Пном Пен преживява невероятни промени. Туризмът отново се развива с бързи темпове и не е трудно да забележим причините за този възход – широките булеварди на града, запазените стари колониални сгради, парковете и зелените площи напомнят за старото френско колониално наследство на страната.
     За град с мащаба на Пном Пен тук все още няма много небостъргачи, както и достатъчно леки коли, които да предизвикват задръствания в уличното движение. Затова най-добрият и най-евтин начин да разгледате забележителностите е да наемете „сайкло” (велосипедно такси).
Забележителности:
     Кралският дворец – цитадела, построена през 1813 г.;
     Ват Пном – духовният център на града;
     Мястото за масови избивания Ченг Ек – мемориал, посветен на жертвите на геноцида, провеждан от Червените кхмери;
     Националният музей – красива сграда от теракота, която сама по себе си е забележителност на града;
     Централният градски пазар;
Интересно: През уикендите туристите и местните жители отиват на източния бряг на р. Тонле Сап, за да се забавляват.
Най-подходящото време за посещение: В Пном Пен има два коренно различни сезона. През дъждовния (от май до октомври) температурите стигат до 40 градуса и влажността на въздуха е много висока. През сухия сезон (от ноември до април) температурите спадат до 22 градуса. Най-добрите месеци за туризъм тук са от ноември до януари, когато и температурите, и влажността са умерени.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document