Автор Тема: Бандунг  (Прочетена 1102 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Бандунг
« -: Ноември 14, 2010, 12:23:46 »
Общи факти
     Бандунг (2 511 000 ж., 2004 г.) е разположен в широката долина на р. Чикапундунг, простирайки се и по двата й бряга. Сравнително хладният климат, естествено укрепеното място и богатите околности са направили града отлична база за Холандската източноиндийска компания, която го е превърнала в курорт за плантаторите на чай с изискани бутици, ресторанти, хотели и кафенета. Градът се намира в близост до отдавна изгаснал вулкан. Бандунг е известен със сградите си в холандски колониален стил, в това число старите казарми от 20-те години на XX в., днес превърнати в правителствената сграда Гедунг Caтe. Сред построените в стил ар деко сгради са хотели „Савой Хоман” и „Прангер”, както и Гедунг Мердека. Множество стари колониални постройки съчетават в себе си елементи и на местната архитектурна традиция, което ги прави уникални.
     След края на Втората световна война Бандунг започва бързо да се разраства и по-голямата част от южната му половина е построена именно в следвоенните години. Старият колониален начин на живот обаче продължава да напомня за себе си в кафенетата по улица „Брага”.
     Свързан пряко с Джакарта посредством шосе и жп линия, Бандунг и днес остава популярна дестинация за почивка и туризъм през уикенда за жителите на столицата. Хората идват тук да си починат, да се насладят на специфичната градска атмосфера и да пазаруват – градът е известен с вкусната храна, която предлага, и с евтините си магазини. Тук има и множество малки магазинчета, наричани дистрос, в които се продават стоки, произведени в малки серии от определени дизайнери и предприемачи.
Забележителности:
     Улица „Брага” – най-известната улица за разходки от 20-те години на XX в, която си спечелва прозвището „Яванският Париж” с нейните великолепни кафенета, бутици и ресторанти;
     Старият китайски квартал;
     Купете си нещо от дистрос; магазинчетата на улиците „Чихампелас” и „Чибадуют” са много подходящи за тази цел.
Интересно: Сезонът на дъждовете тук продължава от ноември до април.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document