Автор Тема: Найроби  (Прочетена 1019 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Найроби
« -: Ноември 23, 2010, 18:24:22 »
Общи факти
     Столицата на Кения – Найроби (2 800 000 ж., 2005 г.), е сравнително млад град, чието развитие се дължи на важното му местоположение. Градът се намира на 1661 м надморска височина, приблизително на средата на пътя между пристанището Момбаса и угандийската столица Кампала. Неговите жители се радват на едни от най-благоприятните климатични условия в целия свят. Тук температурите рядко се повишават над 25 градуса и никога не спадат под 10 градуса. Така градът е твърде студен за развитието на маларийните комари, но същевременно никога не става голяма жега за хората.
     През 1899 г. строителството на Угандийската железница предизвиква необходимостта от изграждането на складове с материали и място за настаняване на работниците. Изборът на строителите пада върху Найроби заради неговата близост до няколко реки (името на града произлиза от масайската дума за студена вода). След избухване на епидемия и голям пожар, който изпепелява града, през 1905 г. Найроби е построен отново и измества Момбаса като столица на тукашния английски протекторат. С бързото разрастване на града като административен център, тук все по-често започват да идват английски ловци на едър дивеч и това води до построяването на няколко големи хотела в колониален стил. Все повече изселници от Англия решават да се установят тук за постоянно и техният брой от 9000 през 1920 г. нараства на 80 000 през 1950 г. Това води до напрежение между тях и местните племена и до избухване на въстанието Мау-мау. Най-накрая, през 1963 г. Кения получава своята независимост от Великобритания.
     Днес Найроби представлява нееднородна смесица от свръхмодерни небостъргачи, централи на големите транснационални компании, ресторанти, лъскави молове, богаташки вили или оградени жилищни райони на английски изселници, редом с които се намират претъпканите с народ бедняшки квартали като известната Кибера, където се тъпчат пришълците от провинцията и бежанци от съседните Сомалия и Судан. В града има отдавна установили се индийска и пакистанска общност.
     Въпреки своите проблеми, Найроби е един оживен космополитен град. Хората тук знаят как да се веселят и музиката на нощния живот не престава до зори. Тук има много какво да се види – музеи, художествени галерии, както и чудесният Национален парк в непосредствена близост до града. Известни са също така градските зелени пространства – паркът „Ухуру” в центъра на Найроби е едно от отличните места за тези, които се нуждаят от малко почивка от напрежението на големия град.
Забележителности:
     Националният музей;
     Музеят „Карен Бликсен” – авторката на „Отвъд Африка” с псевдоним Исак Денизен;
     Барът на хотел „Норфолк” – най-старият в града, където се събира колониалният хайлайф;
     Центърът за жирафи – създаден за запазване на застрашения ротшилдов жираф;
     Пазарът „Уестландс”;
     Провеждащият се два пъти седмично масайски пазар.
Интересно: При ясно време оттук можете да видите едновременно върховете Кения и Килиманджаро.
     Найроби е известен със своята престъпност, така че не носете със себе си ценности, особено нощно време.
« Последна редакция: Ноември 23, 2010, 18:28:27 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document