Автор Тема: Йоханесбург  (Прочетена 772 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Йоханесбург
« -: Ноември 25, 2010, 15:46:11 »
Общи факти
     Йоханесбург (3 226 000 ж., 2001 г.) е основан през 1886 г. като селище на миньори в златните мини и днес е столица на провинция Гаутенг, но не и на ЮАР, както често се греши. Градът има сложна история, а в годините след отмяната на режима на апартейд в страната някои части на града станаха недостъпни за белите жители. Днес нещата постепенно се подобряват.
     Сред най-популярните места за туристите е семейният музей на Мандела в Орландо Уест, Совето. Заслужава си да прекарате и един цял ден в Музея на апартейда. Градската художествена галерия е най-голямата на континента и притежава богати колекции от европейско и африканско изкуство. В музея на Африка акцентът пада предимно върху африканската история и култура и има отлична колекция от древни скални рисунки.
     По-богатите квартали на града се намират в северната и северозападната му част. Особено известен с нощния си живот и бохемите е Мелвила. Все по-популярни стават и обиколките на предградията на бившите гета за чернокожи Александра и Совето.
     В района можете да се полюбувате и на дивите животни. В Лъвския парк можете да се доближите до малки лъвчета и да минете с кола през специални заграждения между цели семейства от възрастни екземпляри, както и да се движите сред антилопи, жирафи и зебри. Зоологическата градина на Йоханесбург е най-голямата в Африка. Ботаническата градина „Уолтър Сисулу” представлява едно от последните зелени пространства в града и в нея живеят разнообразни видове растения и птици.
     В културния резерват „Леседи” можете да опитате традиционна храна и да видите танците на различните жители на този район – едно напомняне за миналото на тази земя и нейното богато културно наследство, което сега отново има възможност да разцъфти.
Забележителности:
     Мостът „Нелсън Мандела”;
     Музеят „Хектор Пийтерсон”;
     Битпазарът „Розебанк Руфтоп”;
     Пещерите „Щеркфонтейн”, където са открити вкаменелости от първобитни хора (хоминиди).
Интересно: През пролетта, когато джакарандовите дървета цъфнат, целият град се обагря в бледовиолетово.


Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document