Автор Тема: Кейптаун  (Прочетена 850 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кейптаун
« -: Ноември 25, 2010, 16:09:47 »
Общи факти
     Кейптаун (наричан още Каапстад или Икапа – 2 950 000 ж., 2001 г.) е разположен в полите на Тейбъл Маунтин. Градът е столица на Западната капска провинция и законодателен център на ЮАР. В другия край на града се намира Капският полуостров и тези два географски обекта (планината и носът) са обявени от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство под името Национален парк „Тейбъл Маунтин”.
     Едно от най-известните сред чуждестранните туристи места в града е крайбрежната улица Виктория и Албърт. Тук ще намерите стотици магазини и ресторанти, както и Аквариума на двата океана. Оттук тръгват и екскурзиите с корабче до затвора на остров Робен (от времето на апартейда), както и за резервата за тюлени на островите Дюйкер и Сиъл.
     В града има множество красиви капски сгради в холандски стил, особено правителствените постройки в стария жилищен район покрай Лонг Стрийт и Констанша. На Лонг Стрийт се намират и някои от най-добрите ресторанти в страната, както и най-известните клубове и барове в града. Следите от английското колониално минало личат в Сградата на градския съвет и мемориала на Сесил Роудс. Неправдите по време на апартейда припомня Музеят на Сикст Дистрикт, построен в памет на онези цветнокожи жители на района, които са били принудени да го напуснат, след като бил обявен „само за бели”.
     В миналото робите тук били докарвани предимно от Югоизточна Азия, така че днес значителна част от жителите на града са от азиатски произход. Техният район Бо-Кап (известен преди под името Мейлей Куортър) също представлява интерес за туристите. Той е напълно обновен и блести с чудноватите си яркооцветени сгради.
     Разходката с кабинковата въжена линия до върха на Тейбъл Маунтин е нещо, което трябва да направите при подходящо време. От града са прокарани и туристически пешеходни маршрути до носа на Капския полуостров. И в двата района ще срещнете изобилие от диви животни и редки растения.
Забележителности:
     Остров Робен;
     Кейптаунският поетичен фестивал в началото на януари;
     Гледките от върха на Тейбъл Маунтин;
     Обиколете Кейп Флатс и предградието Кайалитша;
     Идете на екскурзия до Кейп Уайнланд;
     Разгледайте замъка;
     Наблюдавайте китовете в Херманъс Бей.
Интересно: Водата във Фалзбей е по-топла, отколкото на другите плажове.
« Последна редакция: Ноември 25, 2010, 16:12:44 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document