Автор Тема: Претория  (Прочетена 899 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Претория
« -: Ноември 25, 2010, 16:34:16 »
Общи факти
     Претория (1 884 000 ж., 2005 г.) е една от трите столици на ЮАР и неин административен център. Градът носи името на Андриес Преториус – герой от времето на първите заселници. Кръстен е така от сина на пионера – Мартиниус, и е основан през 1855 г. като столица на новата Трансваалска република. Този район става причина за конфликти между заселниците и местните кралства, както и по време на Англо-бурската война заради стратегическото си положение и богатите залежи на полезни изкопаеми, открити тук. Националното правителство на ЮАР се разполага в Юниън Билдингс, издигнати на върха на хълма. В района на селището няколко различни националности са живели векове наред преди пристигането на „Воортреккерс” (европейските заселници) и тяхната дълга история може да бъде проследена в Националния културно-исторически музей. Други интересни музеи в града са посветени на Южноафриканските военновъздушни сили, на живота на първите европейски заселници и на регионалната история, на ужасяващите изправителни лагери. В дома музей „Кругер” е живял Паул Кругер, а в Мелроуз Хаус е бил подписан мирният договор след края на Англо-бурската война през 1902 г. Огромният паметник на първите заселници на Прокламейшън Хил, на югозапад от центъра на града, се вижда отвсякъде и привлича туристите. Към него днес има и музей.
     От Претория лесно се стига до няколко интересни резервата като „Гренклоф”, а Националната зоологическа градина се намира близо до центъра. Любителите на парния локомотив могат да направят обиколка по околовръстната линия.
     Уникална атракция в града представлява „Монетен свят” – магазинът към Южноафриканския монетен двор, където можете да си купите кругерови рандове и различни скъпоценности.
Забележителности:
     Природният резерват „Феъри Глен”;
     Метеоритният център „Цваинг”;
     Природният резерват „Уондърбум” с хилядогодишното смокиново дърво.
Интересно: Диамантът „Кулинан” е открит в мината „Премиер” в Кулинан през 1905 г. „Звездата на Африка”, изсечена от този диамант, блести на английския кралски жезъл и е част от скъпоценностите на английската корона, които са изложени в лондонския Тауър.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document