Автор Тема: Гаякил  (Прочетена 876 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Гаякил
« -: Декември 10, 2010, 16:37:54 »
Общи факти
     Градът (2 180 000 ж., 2001 г.) се намира при устието на р. Гаяс, в най-вътрешната част на залива на Гаякил, в низините край брега на Тихия океан. Гаякил е най-големият град на Еквадор и негов водещ икономически център. През последните години той се преобразува от обикновено пристанище за риболовни кораби и контейнеровози в перла на Тихоокеанското крайбрежие. През 1896 г. пожар унищожава големи части от града и дървените къщи оцеляват единствено в стария квартал Лас Пеняс.
     Един добър начин да се запознаете с града е да започнете с разходка по алеята „Малекон 2000” – 3-километрово трасе по течението на р. Гаяс. Така ще видите Паласио де Кристал – международен изложбен център, проектиран и построен от Айфел през 1907 г. По-надолу е Емисикло де ла Ротонда – паметник на освободителя на страната Симон Боливар. По алеята ще минете край много ресторанти, паркове и музеи, а през повечето вечери от юни до декември можете да видите различни представления на открито. Оттук се стига и до живописната Ботаническа градина.
     Районът Урдеса е известен с ресторантите, в които сервират местния специалитет „енселболадо” (супа от морски дарове). „Меркадо Артесанал” е най-големият базар за занаятчийски изделия, където се продава местна бижутерия, картини и други предмети на изкуството. „Кенеди Мол” е център на нощния живот – различни барове и нощни клубове. Гаякил се намира наблизо до превъзходните еквадорски плажове, разположени покрай Рута дел Сол.
     Често градът се използва като спирка по пътя за Галапагоските острови, но той бързо се развива като самостоятелна туристическа дестинация. Църквите, музеите и градините се редуват с кафенета, нощни заведения и места за забавления на открито. Пътуването до и от града е добре уредено и достъпно.
Забележителности:
     Паласио Мунисипал – политическият център на града, построен в неокласически стил; смятан за една от най-ценните постройки в страната;
     Районът Лас Пеняс – артистичното сърце на града; много от 400-годишните му къщи са превърнати в галерии; ателиетата на няколко известни художници също са тук;
     Катедралата на Гаякил;
     Парке Сентенарио – най-големият в града; високите му дървета хвърлят благодатна сянка в горещините; на централната алея се издига голяма статуя на Свободата;
     „Бая” – оживеният градски пазар.
Интересно: Повечето сгради в центъра са снабдени със „сопорталес” – колонади или аркади, предпазващи пешеходците от екваториалното слънце.
Най-подходящото време за посещение: Климатът през сухия сезон е топъл и приятен. През дъждовния сезон между април и октомври се препоръчва хотелска стая с климатик.
« Последна редакция: Декември 10, 2010, 16:43:22 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document