Автор Тема: Кито  (Прочетена 869 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кито
« -: Декември 11, 2010, 17:40:30 »
Общи факти
     Сан Франсиско де Кито (1 866 000 ж., 2001 г.) е разположен в зелена долина на склоновете на вулкана Пичинча, на около 25 км южно от Екватора. Със своите 2850 м надморска височина той е на второ място сред най-високите столици в света (след боливийската Ла Пас). Кито се намира в сърцето на Андите, заобиколен от необикновено красива природа. На езика цачила (едни от най-ранните заселници в тази част на Еквадор) името му означава „център на света”.
     Градът е разделен на две части: Старият град с историческото му наследство се намира на север, а на юг са съвременните постройки, широките булеварди и парковете на Новия град. В стария град има множество архитектурни забележителности, а в Новия – разнообразни ресторанти, кина и нощни клубове.
     Центърът на Стария град е първият обект, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство (1978 г.) заради запазената си колониална архитектура. Най-известният пример за това е Правителственият дворец – смесица от испански и мавърски стил. „Ел Ехидо” се нарича паркът, разположен между старата и новата част на града. Тук всеки уикенд се продават ръчно изработени произведения на местни майстори.
     Освен на възхитителното си местоположение, Кито до голяма степен дължи своя чар и на откритите си площи. Парке Метрополитано, намиращ се в северната част на града, е най-големият градски парк в Южна Америка. Той предлага разходка през евкалиптова гора, широки терени за пикник и множество статуи. Разположен сред бизнес зоната и търговската част, паркът става естествен център на града. Тук се намира и Международният изложбен център, както и Ботаническата градина.
Забележителности:
     Църквата „Сан Франсиско” – най-старата в Южна Америка;
     Пласа де ла Индепенденсиа, където са разположени някои от най-изящните постройки на града; през нощта е чудно красива с пищното си осветление;
     Мусео дел Банко Сентрал – витрина на еквадорската история, изкуство и култура;
     Местната трамвайна линия до Крус Лома, която тръгва от центъра и извежда нагоре по източния склон на вулкана Пичинча;
     Гледката към Котопаси (вторият по височина действащ вулкан в света) от източната част на Парке Метрополитано.
Интересно: Вътрешният двор на Архиепископския дворец е покрит със свински гръбнаци. Тук е (макар и неофициално) най-интересният пазар на занаятчийски произведения в града.
Най-подходящото време за посещение: Заради надморската си височина и близостта на екватора, времето тук винаги е приятно и прохладно. По пладне температурата не надвишава 26 градуса, а през нощта не пада под 7. Има само два сезона: сух или летен (юни-септември) и дъждовен или зимен (октомври-май).
« Последна редакция: Декември 11, 2010, 17:44:38 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document