Автор Тема: Сукре  (Прочетена 824 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Сукре
« -: Декември 14, 2010, 11:58:26 »
Общи факти
     Градът (247 000 ж., 2007 г.) е познат като „Люлка на свободата”, защото в него през 1825 г. е обявена независимостта на Боливия. Сукре се намира в централната високопланинска област на страната, в долина с надморска височина 2800 м, заобиколена от ниски планини. Това е най-красивият град на Боливия, с богата колониална архитектура, обсипани с цветя градини, изящни вътрешни дворове и горди жители, които почитат законите на страната.
     Ренесансовата катедрала от XVI в. на Пласа де Мая притежава емблематична камбанария, а в съседния музей могат да се видят вълнуващи религиозни реликви. Ако се изкачите на покрива на манастира „Сан Фелипе Нери”, пред вас ще се открие невероятна гледка към „Белият град на Америка”. Монасите имат навика да медитират на покривните тераси, където ухае на цъфтящите във вътрешния двор рози.
     Климатът на Сукре е умерен и животът тук е много приятен. Мястото е много посещавано от учещи испански език чужденци, а местният университет се слави като център на боливийската прогресивна мисъл. Тук се намира и шоколадената столица на страната, а магазините за шоколад са направо на всеки ъгъл (в някои предлагат и безплатна дегустация).
     През 1994 г. в циментовата кариера в околностите на града бяха открити седиментни пластове с консервирани в тях стъпки от над 6000 динозавъра (някои от които с диаметър 80 см), принадлежащи на повече от 150 различни представители на този животински вид. За съжаление туристи още не се допускат до обекта, но гигантските следи могат да се наблюдават с бинокъл от Парке Кретасико, където са подредени модели в естествени размери на диплодокус, анкилозавър и много други праисторически животни.
Забележителности:
     Църквата „Иглесия де ла Мерсед”, притежаваща един от най-красивите интериори в страната; амвонът е покрит с филигран от злато, а олтарът е в бароков стил;
     Манастирът "Сан Фелипе Нери";
     Най-красивият изглед към града от Кафе Мирадор, в съседство с Мусео де лос Ниньос Танга-Танга;
     Прочутото кедрово дърво – Седро Миленарио, растящо в градините на Мусео Реколета;
     „Инка Палай” – магазин на сдружението на майсторите тъкачи, където можете да си купите фино изработени тъкани и да видите как се тъче;
     Най-красивото гробище в страната; на входа пише „Ходие михи, крас тиби” (Днес аз, утре – ти).
Интересно: Сукре е столица на боливийската юрисдикция и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.
Най-подходящото време за посещение: По време на Фиеста де Чутильос в края на август, за да видите фолклорни танци от цяла Южна Америка.
« Последна редакция: Декември 14, 2010, 12:05:51 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document