Автор Тема: Ла Пас  (Прочетена 790 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Ла Пас
« -: Декември 15, 2010, 10:32:20 »
Общи факти
     Със своите 3660 м надморска височина боливийската столица Ла Пас (1 250 000 ж., 2005 г.) е най-високо разположеният град в света. Затова туристите трябва внимателно да се аклиматизират към условията тук. Старото име на града е Ла Сюдад де Нуестра Сеньора де ла Пас (Градът на Богородица на Мира). Той се намира в един огромен каньон, опасан от главозамайващи хребети и с високия 6402 м връх Илимани на заден фон.
     Ла Пас е един от най-бързо разрастващите се южноамерикански градове – търговски, финансов и промишлен център на Боливия. Към него, по високите ръбове на каньона, се е прилепил Ел Алто – някога място на смесване между местното земеделско население и пришълци от цялата страна, а днес самостоятелен град с население от 648 000 души.
     В центъра на Ла Пас има много музеи и културни забележителности, а в съседство се намират най-френетичните квартали с плетеница от невероятно стръмни улички и алеи. По тях мъже бутат тежки ръчни колички, натоварени със закуски, и майсторски избягват превозните средства, докато рекламират стоката си. В същото време жени с дълги черни подноси и бомбета разбъркват димящи казани с „плато пасено” – местно ястие с картофи и боб. Между едни от най-високите небостъргачи в света се провижда триглавият връх Илимани.
     Една от бившите туристически забележителности на града е затворът Сан Педро – едно от най-странните места за изтърпяване на наказания в света: без пазачи, без униформи и без режим. Затворниците работят, за да си плащат наема на килиите, някои от които са много луксозно обзаведени. Те си имат синдикати и си избират лидери. Обиколките с екскурзовод трябваше да бъдат прекратени, защото се оказа, че много туристи идват тук да си купят кокаин.
Забележителности:
     Мусео де ла Кока – проследява развитието на растението и използването му в традиционния и съвременния живот на обществото;
     Фолклорен концерт в Театро Мунисипал Алберто Сааведра Перес – кръгла сграда с извити балкони и майсторски изписан таван;
     Колоритните открити пазари на Ел Алто;
     Меркадо де лос Брухос (Пазарът на вещиците), където се продават билки, магически напитки и сбръчкани ембриони от лама;
     Гледката към Ла Пас в ясна нощ заради звездното небе и искрящите светлини;
     Най-високо разположената ски писта в света – от 5320 до 4900 м надморска височина, с дължина от 32 км, разположена на отдръпващия се глетчер на Чакалтая северно от Ла Пас.
Интересно: Измамите тук са често явление – пазете се от мнима туристическа полиция, „услужливи туристи” и фалшиви пари.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document