Автор Тема: Тариха  (Прочетена 969 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Тариха
« -: Декември 15, 2010, 10:56:38 »
Общи факти
     Разположеният близо дo екватора, но далеч от морето град (132 000 ж., 2006 г.) притежава средиземноморска атмосфера, подобна на тази в Южна Испания. Основателят на града – Луис де Фуентес, дава името Гуадалкивир на течащата наблизо река (по името на най-голямата река в Испания) и завещава на „чапакос” (местното население) един напевен европейски испански диалект.
     На централния градски площад парадно са наредени финикови палми, а околностите представляват смес от каубойски пейзаж и покрити с лозя долини. Тук е най-големият винопроизводителен район на Боливия. Климатът е много приятен, макар че през зимата нощите са малко студени. Студентите тук са много закачливи, така че докато си пиете виното от най-високо разположените лозя в света или танцувате по време на карнавала, внимавайте да не ви уцели някой балон, пълен с вода. Колониалната архитектура, съскащите аржентински барбекюта, кафенетата с тераси и караоке баровете създават неповторимата веселост на тукашната атмосфера.
     Градът е известен и със своите фиести и музикални инструменти. Празникът на покровителя на Тариха – св. Poкe, се празнува през август с парад на домашни кучета, облечени в странни костюми, аксесоари с пера, пайети и веещи се панделки.
     В световноизвестния палеонтологичен музей можете да видите костните останки на праисторически армадило (глиптодон) и гигантски земен ленивец (мегатерий), както и старинни ловни оръжия като „ромпекабеса” (черепотрошачка).
Забележителности:
     Църквата „Иглесия де Сан Хуан”, построена през 1632 г., където испанците подписват своята капитулация пред силите на Освободителната армия. От парка тук се открива чудесна гледка към града, а за декор служат интересните планински склонове с пясъчен цвят;
     Манастирът „Сан Франсиско";
     Всекидневната сиеста от 1 до 3 ч. след обяд, когато градът опустява;
     Каса Дорада – бившият дом на богат търговец, с множество обширни и богато обзаведени стаи, но в кичозен стил;
     Посещение на някоя местна винарна за дегустация не само на виното, но и на дестилираната от грозде спиртна напитка „сингани” (40-градусов алкохол с приятен свеж аромат);
     Мирадор Лома де Сан Хуан, разположен над гористите склонове на едноименната планина, откъдето се открива красива гледка към града.
Интересно: В североизточния ъгъл на местния пазар се продават закуски и сладкиши, каквито няма да намерите другаде в Боливия; особено вкусни са приличащите на палачинки „панкекес”.
Най-подходящото време за посещение: Сухият сезон е от април до ноември.
« Последна редакция: Декември 15, 2010, 11:03:51 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document