Автор Тема: Сантяго  (Прочетена 850 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Сантяго
« -: Декември 16, 2010, 17:15:42 »
Общи факти
     През 1541 г. Педро де Валдивия основава град Сантяго (201 000 ж., 2002 г.) на естествено защитения скалист остров, наречен Черо Уелен. На това място р. Мапочо се разделя на два ръкава, които заобикалят острова преди да се слеят отново и да потекат през обширното поле в подножието на Андите – прекрасен декор за новия град.
     Климатът на Сантяго е мек, почти средиземноморски, а лятото продължава от ноември до май. През зимата обаче столицата на Чили страда от образуващия се смог, тъй като е заклещена между Андите и Тихия океан. В този град има много какво да се види и върши – от малките калдъръмени площадчета, където туристите сядат на кафе и сандвичи, до оживените търговски зони. Това е град, където старата колониална архитектура дели пространство със свръхмодерни небостъргачи.
     За да разгледате Сантяго, е най-добре да започнете от старинния му център (Сентро Историко) – динамичното сърце на големия град. Културният център на града се намира на левия бряг на р. Мапочо. Там се откриват художествени изложби, изнасят се концерти, организира се ежегоден панаир на книгата и има множество кафенета. В артистичния квартал Ластария се намират няколко чудесни музея, театри и книжарници, както и романтичното Черо Санта Лусия – бившата испанска крепост, която е превърната в хълмиста градска градина с оплетени като лабиринт алеи.
     Следващата ви спирка трябва да бъде Иглесия Сан Франсиско, където има добра колекция от страховити образци на религиозното изкуство и барокови картини. Ако искате нещо коренно различно, идете в Барио Бразил, където се провеждат авангардни артистични прояви, има много художествени галерии и музика на открито.
     Ако сте дошли тук да пазарувате, трябва да посетите източните райони на града – Сантяго Ориенте, Виктакура, Провиденсия и Лас Кондес, където по широките булеварди има много дизайнерски магазини, изискани ресторанти и активен нощен живот.
Забележителности:
     Сентро Културал Паласио де ла Монеда – най-новото и просторно културно пространство, намиращо се в съседство с президентския дворец Ла Монеда;
     Да видите оперен спектакъл в Театро Мунисипал;
     Барио Белависта – районът между р. Мапочо и хълма Сан Кристобал, известен с бохемския си нощен живот, множество ресторанти и клубове;
     Пласа де ла Сюдадания с внушителния декор на Андите на заден план;
     Международният филмов фестивал през август;
     Да опитате „паила марина” – микс от дребна риба, превърната на солена супа.
Интересно: Замърсяването на въздуха понякога е трудно поносимо – особено при висока влажност.
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 17:18:51 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document