ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Северна Америка и Карибският басейн => САЩ => Темата е започната от: Обиколи Света в Декември 03, 2010, 17:26:07

Титла: Бостън
Публикувано от: Обиколи Света в Декември 03, 2010, 17:26:07
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/USA/Boston/Boston_map.png)

     Бостън (618 хил. ж., 2010 г.) е разположен на полуостров Шоумът в североизточната част на САЩ. Той е един от най-старите градове в историята на страната - столица на щата Масачузетс и неофициално "столица на Нова Англия". Бостън привлича туристите както с богатата си култура, така и с историята си (известен е като люлката на американската революция). Въпреки бурното си обновление, централната част на града е запазила стари сгради от времето на федерацията, а в историческия резерват на Саут Енд има редица добре запазени сгради във викториански стил. Освен своите университети и институти, известни в цял свят, Бостън разполага и с редица интересни музеи и културни институции. Множеството студенти, учещи тук, предполага и наличието на оживен нощен живот и богат музикален афиш, предлагащ от хардрок до уърлд музика, както и комедийни клубове и театри. Бостън вече не е тихото пристанище на „потомствените големци”, а съвременен град, ценящ своето минало, но и обърнат с лице към бъдещето.
     Отначало основаната през 1630 г. от английските пуритани колония се наричала просто Масачузетс Бей Колъни или Тримаунтин. По-късно тя е преименувана на името на един град в английския Линкълншир. Само шест години по-късно вече функционирало Бостънското латинско училище и Харвард Колидж, разположен в извънградския район Кеймбридж. След десетина години в колонията вече имало около 20 000 заселници. През 70-те години на XVIII в. местните жители надигат глава срещу английските политически ограничения и данъчна система. Настаняването на английски войски в домовете на бостънските граждани води до известното бостънско клане, а решението да бъде накарана Английската източноиндийска компания да намали цените на чая предизвиква т. нар. "Бостънско пиене на чай", когато протестиращите жители на града изхвърлят балите с чай от три английски кораба на компанията във водите край пристанището. Първата голяма битка на американската революция – сражението при Бънкър Хил, се води на Чарлзтаунския полуостров. Днес някои от тези исторически местности са обединени в Бостънския национален исторически парк.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2499942.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2499942)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2826837.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2826837) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4296850.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4296850)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/3699637.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/3699637) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2499951.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2499951) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Бостън;
снимка 2: Зала "Фанюил" в центъра на града;
снимка 3: Държавния дом на Масацузетс;
снимка 4: Масацузетският технологичен институт;
снимка 5: Мостът "Харвард";


Забележка (натисни, за да разгърнеш)