ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Австрия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 04, 2010, 17:03:32

Титла: Виена
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 04, 2010, 17:03:32
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Austria/Vienna/Vienna_map.png)

     Виена (1.713 млн. ж., 2010 г.) е столицата на Австрия, разположена в източната част на страната, в близост до границите със Словакия, Чехия и Унгария. Градът се простира от двете страни на р. Дунав. Виена е седалице на много големи международни организации, сред които ООН и ОПЕК. Тъй като преди е била резиденция на хабсбургския императорски двор и столица на множеството техни империи, Виена изглежда внушително, изпълнена с богато културно-историческо наследство и архитектура. Това е причината през 2001 г. ЮНЕСКО да включи центъра на града в списъка на Световното културно наследство. Виена има дълбоки традиции в класическата музика, театъра, операта и изящните изкуства. В края на XIX в. тук се състоят премиерите на оперите на Моцарт - „Сватбата на Фигаро” и „Вълшебната флейта”. В днешно време градът има и впечатляващи музеи и дворци. През 2009 г. и 2010 г. Виена е класирана на първо място в класацията за най-добрите градове за живеене в света.
     Първите трайни поселения в района на Виена са създадени от келтите през 500 г.пр.Хр., а през 15 г.пр.Хр. римляните укрепват едно от пограничните селища, което наричат Виндобона. Целта му е била да пази империята от германските племена на север. През Средновековието Виена става седалище на династията Бабенберг, а от 1440 г. и на династията на Хабсбургите. При тях Виена достига най-голямото си величие, бидейки дълголетна столица на Свещената Римска империя. Градът се превръща в културен център на наука и изкуство, музика и гастрономия. Нашествието на османските турци в Европа е спряно два пъти при Виена през 1529 г. и през 1683 г. Тежки времена за града настъпват през 1679 г., когато чумата покосява една трета от неговото население. През 1804 г., по време на Наполеоновите войни, Виена става столица на Австрийската империя и продължава да играе важна роля в европейската и световна политика. В края на XIX в. градът става столица на Австро-унгарската империя.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Дворецът Хофбург; снимка 2: Виенската опера; снимка 3: Дворецът Шьонбрун; снимка 4:  Кертнерщрасе; снимка 5: Ботаническата градина;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Виена
Публикувано от: tanitasofia в Април 18, 2011, 10:18:51
Когато сте във Виена, не забравяйте да опитате и истински виенски шницел, направен от кълцано свинско месо.
Ето и моето предложение, къде точно да си поръчате тази вкусотия:
www.figlmueller.at
Титла: Re:Виена
Публикувано от: Петър в Април 18, 2011, 10:53:29
Виенският шницел е страхотен на вкус - горещо го препоръчвам! Има обаче и още едно неустоимо кулинарно изкушение, а именно тортата "Сахер", произведена по оригинална австрийска рецепта :D
Титла: Re:Виена
Публикувано от: Antonia в Април 19, 2011, 14:12:57
Виена е един от най-красивите градове, които съм посещавала. Императорските дворци Хофбург и Шьонбрун са много забележителни и с посещението им, научаваме интересни факти от живота на императрица Сиси и Австро-Унгария. Центърът не е много голям и повечето забележителности са концентрирани именно там. Има много зелени площи и градини от красиви цветни килими. Виена е културен център на Европа и богата на музеи, катедрали, театри. Много ми хареса природоисторическия музей, в които има много отдели и богата колекция като се започне от препарирани животни и скъпоценни и полускъпоценни камъни и стигнем до особенно обширна колекция от метеорити, която мисля, че беше една от най-големите в света. Да не пропусна и Пратера - парк за забавления, в които има атракции за всеки. За мен Виена си остава едни от най -любимите и заслужаващи си градове в Европа.
Титла: Re:Виена
Публикувано от: Dilqna в Септември 01, 2011, 11:29:50
Виена е един от най-красивите и прекрасни градове в Европа. Със своята средновековна изтънченост и аристократичност, тя излъчва грация и романтика, които вдъхновяват и покоряват.Виена е столица на Австрия, но освен това, е и нейната духовна и културна съкровищница. Със своите вековни традиции в музиката, изкуството и операта и безценните исторически паметници, които се намират там, Виена е място, което трябва да се види поне веднъж в живота.
Преди 2 години и аз имах щастието да посетя този величествен град. Преживяването беше незабравимо, а всеки един изживян миг ми остави чудесни спомени. Прекарах там 3 дни, но те се изнизаха толкова бързо, че минаха като няколко часа.
Част от местата, които успях да разгледам и ме впечатлиха най-много са:  катедралата „Свети Стефан“,  замъкът Шьонбрун с неговата зоологическа градина и огромен парк, както  и имперският дворец Хофбург. Имах шанса да посетя и двете сгради – близнаци на музея на историята и изкуствата и природонаучния музей. Истината е, че останах запленена от уникалността на изложените експонати и богатството на музейните колекции.
Разбира се, не подминах и прословутата Виенска опера, нито пък Пратера, чиято най-голяма гордост е Виенското колело. От него се разкрива прекрасна гледка към целия град, а понеже то се движи доста бавно, успях и да направя множество чудесни снимки.
Не случайно тези забележителности са емблематични за града и са се превърнали в отправна точка за туристите. В тях се пази миналото на Виена и те разкриват нейната древна и великолепна същност.
 Ако сте решили сами да организирате екскурзията си до Виена, можете да откриете доста прилични хотели на цена между 18-25 евро на човек за нощувка. В хостелите дори е по-евтино, но те са по-подходящи за големи компании, а не толкова за двойки и семейства. Мога да ви препоръчам, ако имате време,   да не пропускате да хапнете в ресторантчето Strandkafe, намиращо се до Канала на Дунав, където правят уникално вкусни ребърца.
Титла: Re: Виена
Публикувано от: Kemileva в Октомври 01, 2015, 15:26:10
Аз също съм една щастливка, успяла да прекара няколко незабравими дни във Виена. И денем, и нощем мога да я опиша с една дума - ВЕЛИЧЕСТВЕНА. Успях да се кача на виенското колело, да видя Пратера, замъкът Шьонбрун, да опитам виенските шницели и невероятните пасти "Сахер".
През деня Виена показва историята си на хилядите туристи, оставяйки ги прехласнати по нейните красиви замъци, градини, катедрали и музеи. А нощем е пълна с романтика..
Не е скъпо - за 30 евро може да намерите прекрасен хотел в центъра със включена закуска. Ресторантчетата предлагат местна кухня, също и различни вкусотии от цял свят. Прилична вечеря за двама ще ви струва около 35-40 евро.
Препоръчвам Виена с две ръце и пак бих искала да я посетя. ;D
Титла: Re: Виена
Публикувано от: Петър в Април 24, 2017, 15:34:37
Много добра възможност за разглеждане на Виена предлагат двуетажните автобуси с надпис Vienna Sightseeing, които обикалят по няколко основни линии в и извън града. Туристите могат да слизат свободно и да се качват от всички спирки по маршрута. В автобусите се предоставят слушалки и може да се слуша екскурзоводско описание на забележителностите на няколко езици. Препоръчвам да се купи карта за поне 2 дни, тъй като за 1 ден е крайно недостатъчно, а цената е близка до тази за два дни. С доплащане от 10 евро може да се закупи и билет за разходка с корабче по река Дунав, което представя града от една по-различна и много красива страна – откъм реката. Извън Виена автобусите обикалят до няколко много красиви замъци и манастири - началната им спирка е до градския парк Stadtpark. Линк: https://www.viennasightseeing.at/en/hop-on-hop-off/
Много ме впечатлиха сградите на съвременния австрийски архитект Хундертвасер, които наподобяват тези на Гауди в Барселона. Посетете неговия музей и къща. Срещу Hundertwasserhaus между другото има цял базар за австрийски сувенири на много прилични цени, така че ако мислите да купувате по-добре отидете там, тъй като цените в центъра са почти наполовина по-високи.
Публичният транспорт във Виена е много добре уреден, цената на единично билетче е 2.20 евро. Ако обичате да карате велосипед, то със сигурност ще харесате Виена – системата от публични велосипеди е много добре развита и на много места има стоянки. За да ги ползвате е необходимо да се регистрирате с кредитна карта (може предварително по интернет или на място на автомат) – първият един час е безплатен, а след това се начислява само по 1 евро на час. Ако след първия час обаче върнеш колелото и изчакаш 50 мин. (например се разходиш) броячът за следващото колело отново започва от нула и имаш на разположение още един безплатен час.
Посещаването на представление на Виенската опера е истинско приятно изживяване. Билетите обаче е препоръчително да се резервират по интернет поне месец по-рано, защото непосредствено преди представленията цените за известните опери и балети започват от 120 евро нагоре. С предварителна или групова резервация цените могат да се намалят наполовина. Хубаво е да се спазва официалния дрескод.