ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => На язовир => Темата е започната от: Обиколи Света в Ноември 14, 2010, 23:56:16

Титла: Казанлък
Публикувано от: Обиколи Света в Ноември 14, 2010, 23:56:16
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Kazanlak/Kazanlak_map.png)

     Казанлък (47 325 ж, 2011 г.) е разположен в Задбалканските котловини, на 36 км северозападно от Стара Загора. Градът е център на Розовата долина и атрактивна туристическа дестинация. Тук се намират най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, както и Музеят на розата. Наблизо са античният град Севтополис и Долината на тракийските царе. Природата на този край е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа. В Казанлък има 4 големи парка с над 30 вида дървета и храсти, а в района наоколо - 2 резервата и 5 защитени местности, множество удивителни творения на природата и вековни гори. Розовата долина се намира в периферията на най–големия и изключителен с красотата си резерват в Стара планина – “Джендема”, включен в Национален парк “Централен Балкан”.
     Първите поселения в Казанлъшката долина са датирани още през новокаменната епоха (VІ–V хилядолетие пр.н.е.). Многобройните могили (над 1500) и откритите останки от тракийски селища свидетелстват за бурно развитие по времето на траките. Градът на могъщият тракийски владетел Севт ІІІ – Севтополис, е разкрит на около 10 км от Казанлък при строежа на язовир “Копринка”. От Римския период датират и първите сведения, че в района се отглеждат рози. В своя трактат “Естествена история” Плиний Млади описва над 20 сорта. Той дава названия на някои от тях, като описва и географския им произход и на един от сортовете дава името Тракийска роза. На една от тракийските монети също има гравирана роза. След сключения 30-годишен договор между хан Омуртаг и Византия през 815 г. казанлъшкият край влиза в границите на Първата Българска държава. Около 1370 г. османските турци завладяват района на Казанлък. Започва развитие на занаяти като калпакчийство и кожухарство. По–късно възниква Новенската махала, в която се заселват българи - бежанци от Копривщица, Калофер, Карлово и други подбалкански градове, и Средногорието. През епохата на Възраждането в Казанлък има над 50 занаята, а през първата половина на ХІХ в. майсторите, калфите и чираците са над 2400. Особено развити заради розопроизводството са медникарството, тенекеджийството и бъчварството. Развива се и образованието. Открити са първите килийни училища в региона и първото взаимно училище, свързано с името на Неофит Рилски - виден български просветител по време на османското владичество.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4800766.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4800766)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/23361377.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/23361377) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/23141171.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/23141171)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/23360781.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/23360781) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5644678.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5644678) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към центъра на Казанлък;
снимка 2: Къщата на Дечко Узунов;
снимка 3: Казанлъшката гробница;
снимка 4: Етнографският комплекс;
снимка 5: Долината на розите;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Казанлък
Публикувано от: turistka в Август 13, 2011, 13:07:56
Вече няколко пъти съм посещавала Казанлък и мога да кажа, че е един изключително интересен град, пълен със забележителности. Историята му е дълга и любопитна. Местността е била заселена още през неолита. През V-IV век пр. Хр. процъфтява тракийският град Севтополис, който се намира на 5 км. от Казанлък и днес почива под водите на язовир "Копринка". В близост до древното селище е открит голям некропол, в него най-запазена е Казанлъшката гробница. Стенописите в нея са впечатляващи. Удивително е колко красиви и изящни са човешките фигури. Изобразени са тракийски владетел и неговата съпруга, които нежно докосват ръцете си. Придружават ги много слуги, както и конски впрягове. Изобщо впечатляващи са древните разбирания за любовта, уважението, живота и смъртта.

Друга интересна историческа забележителност в близост до Казанлък е могилата Голямата Косматка или по-точно богатата гробница на тракийски цар, която се намира в нея. Там можете да разгледате уникални предмети дело на древните майстори. Изключително красиви са изящния златен венец, шлема украсен с човешко лице, чудесните декорации. Отидете ли там, ще се потопите в света на прекрасното и тайнствено тракийско изкуство.

Изключително любопитни забележителности са и храмовете в могилите "Хелвенция" и "Грифони". Светилищата са изградени по времето на траките от масивни обработени камъни. Входът на "Грифони" е декориран със страшните митични същества с тяло на лъв, глава и криле на орел, откъдето идва и името на храма. В гръцката митология те са знак на възмездието.

Символът на Казанлък е маслодайната роза. Ако сте любопитни как се отглежда и преработва това благоуханно растение, то тогава трябва да посетите Етнографския комплекс. Калдъръмените улички, чардаците, дървените порти, старинната розоварна, пъстрите черги и носии ще ви потопят във Възрожденската епоха. Входът е само 3 лв. и включва дегустация на ароматно розово сладко и ликьор. В града можете да посетите и литературно-художествения музей “Чудомир”.

Близо до Казанлък има страхотен аквапарк с минерални води. Той разполага с няколко басейна, съблекални, душове, водни пързалки и открити барове. Входът за възрастни е 7 лв., а за деца до 6 год. е напълно безплатно.

Заслужава си да посетите Казанлък през първата седмица на юни. Тогава е празникът на розата, на който със сигурност ще се забавлявате. Всяка година има празнично шествие, може да наблюдавате интересните ритуали "Розобер" и "Розоварене", избира се красива девойка за "Царица на розата". Атмосферата е вълнуваща и навсякъде се носи приятен аромат на рози.

А защо пък да не се изкачите и до паметникът "Бузлуджа"? Трудно бих могла да опиша всички забележителности и прекрасни кътчета на  Казанлък. Пък и не е интересно само да четете, посетете този чудесен град!