ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => На язовир => Темата е започната от: Обиколи Света в Ноември 15, 2010, 00:28:40

Титла: Цигов чарк
Публикувано от: Обиколи Света в Ноември 15, 2010, 00:28:40
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Tzigov_chark/Tzigov_chark_map.png)

     Цигов чарк е курорт, разположен в Западните Родопи, на 19 км от Велинград и на 7 км от Батак. Той се намира на югозападния бряг на язовир "Батак". Именно язовирът в съчетание с красивата природа прави Цигов чарк популярно място за почивка сред българските туристи. Това е един прекрасен курорт, който предлага отлични възможности за лов и риболов, водни спортове и забавления. Неговата средна надморска височина варира в диапазона 900-1100 м.
     В Цигов чарк се намират няколко по-големи хотела и много малки семейни хотелчета. Основната леглова база е във вилите и хотелските комплекси тип "еднофамилни къщички". Курортът е от типа семейно развлекателен комплекс. Непосредствената близост на Цигов чарк до ридовете на връх Голяма Сюткя (2186 м) в Родопите предлага добри възможности и за пешеходни преходи. През зимата курортът е притегателно място и за любителите на зимни спортове, поради изградената тук ски писта.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/37792638.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/37792638)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/9161560.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/9161560) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/7027594.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/7027594)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/10669963.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/10669963) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4685726.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4685726) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед от Цигов чарк;
снимка 2: Хотел в курорта;
снимка 3: Язовир "Батак";
снимка 4: Язовир "Батак";
снимка 5: Природата около Цигов чарк;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)

Спонсорирани връзки на места за настаняване в Цигов чарк
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Tzigov_chark/sv-hotel.jpg) (http://hotel-sv.com/)
Семеен хотел SV (http://hotel-sv.com/)
Титла: Re:Цигов чарк
Публикувано от: mrbenz в Февруари 28, 2012, 14:45:03
Уникалното местоположение на курорта Цигов чарк,  яз. Батак го прави идеално място за туризъм през четирите сезона на годината.  Водни ски, колела, джетове и лодки набръздяват гладката водна повърхност на язовира, разположен на площ от 22 квадратни километра. Кристално чистият въздух, сенчестите горски пътеки, както и по-прохладният климат подканват туристите към кратък излет или по-дълъг преход из Баташката планина. Всички пешеходни маршрути са добре маркирани и последователно означени. Регионът е истински рай за рибарите. Тук се намират едни от най-големите и богати на риба язовири в страната: язовир Батак , язовир Голям Беглик, язовир Широка поляна, язовир Беглика. Наблизо са резерватите Голям Беглик и Дупката, защитени от ЮНЕСКО, както и редица на брой защитени местности.Силно застъпен в околностите на курорта е ловният туризъм. В горските стопанства на района се предлагат отлични условия за лов на едър дивеч: елен, сърна, дива свиня, мечка и вълк. Множество археологични находки доказват, че в ранното средновековие град Батак и околността му били своеобразен религиозен център на планината Родопи т.нар. Баташката света гора. Около града има образуван ринг от параклиси, храм-паметници и църкви, които насърчават и същевременно подпомагат развитието на религиозния туризъм в региона.За любителите на зимните спортове, курортът предлага 1 200 м алпийска ски писта и 20000 м писта за ски бягане. Алпийската ски писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600 м. Денивелацията на пистата е около 100 м, което я прави подходяща за начинаещи и средно напреднали. Осветена е и дава възможност за постоянна експлоатация през денонощието. Има ски гардероб, предлагат се и моторни шейни. Положението на ски писта Батак е такова, че позволява на снежната покривка да се задържа от ноември до април, а от горната точка на ски влековете се открива невероятна гледка към язовир Батак. Интересни места за посещение в региона: Батак, Велинград, Брацигово, Пещера, Юндола, Сърница, Панагюрище, Атолука, Фотинска река и Фотински водопади, пещера Снежанка, исторически музей - Батак, катедрална църква, исторически музей - Пазарджик, историческа местност, къща-музей Райна Княгиня, крепост Цепина, пещера Лепеница.

Титла: Re:Цигов чарк
Публикувано от: Семеен хотел Лидия - Цигов чарк в Март 15, 2012, 10:05:29
Родопите са най-зелената и най-живописната планина в България, свързана с легендите за митичния певец Орфей. Освен това Родопите са известни с мекия си средиземноморски климат, с топлите слънчеви дни и мека зима, със съхранените фолклорни традиции, вкусната кухня и гостоприемните жители.
Най-посещаваните забележителности, особено удобни за краткодневни екскурзии са Триград и пещерите Дявоското гърло и Ягодинската пещара.
Планински туризъм можете да практикувате по всяко време на годината.
В случай че сте близо до столицата и искате да подишате чист планински въздух на два часа път, посетете Цигов чарк.
Курортен комплекс Цигов чарк се намира в една от живописните части на западните Родопи, на брега на язовир "Батак". Прекрасният въздух и очарователните гледки са чудесни предпоставки за една пълноценна и спокойна почивка. Язовирът предлага отлични условия на любителите на риболова и водните спортове. Курортът е идеален за ловен, високопланински и хобитуризъм. Има изградени ски писти.
Природата обогатява, природата лекува. Така че забравете скрупулите и мързела и изберете динамичния планински туризъм.

(http://img-fotki.yandex.ru/get/6438/48397003.a/0_78da1_1ab7af3c_XL.jpeg.jpg)

http://hotel-lidia.com/ (http://hotel-lidia.com/)

(http://img-fotki.yandex.ru/get/5630/48397003.a/0_78da2_fc065148_M.jpeg.jpg)

Защо да изберете Семеен хотел ЛИДИЯ - Цигов чарк?
Перфектно съотношение на цена и качество.
Съчетание на удобствата на домашния уют с дискретния лукс на предлаганите стаи с вана и студия с джакузи.
Тиха почивка в спокойна обстановка.
Фантастична панорамна гледка към язовир Батак от всички стаи.
И не на последно място - не е задължително да харчите излишни пари за ресторанти. Гостите ползват напълно оборудвана кухня, хол с камина и трапезария, барбекю

https://picasaweb.google.com/lh/photo/jOLIB0H8JGxjGX8wueiiRdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink (https://picasaweb.google.com/lh/photo/jOLIB0H8JGxjGX8wueiiRdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink)
           
Титла: Re:Цигов чарк
Публикувано от: Семеен хотел Стоян - Цигов чарк в Март 28, 2012, 22:05:21
Заповядайте! Посетете това прекрасно място!:)
Титла: Re: Цигов чарк
Публикувано от: Venelina в Март 25, 2013, 16:25:30
Обичаме да ходим на Цигов чарк в Семеен хотел Лидия :)
Мястото е страхотно. Язовир Батак и поляните пред него са като на длан.
Титла: Re: Цигов чарк
Публикувано от: Семеен хотел Лидия - Цигов чарк в Май 09, 2013, 17:11:06
Обичаме да ходим на Цигов чарк в Семеен хотел Лидия :)
Мястото е страхотно. Язовир Батак и поляните пред него са като на длан.
Благодаря :)