ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Америка => Бразилия => Темата е започната от: Обиколи Света в Декември 12, 2010, 18:48:15

Титла: гр. Бразилия
Публикувано от: Обиколи Света в Декември 12, 2010, 18:48:15
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Brazil/Brasilia/Brasilia_map.png)

     Град Бразилия (2,6 млн. ж., 2010 г.) е разположен в централната част на едноименната държава, по продължение на плато, известно като Планалто Сентрал. От самото си начало градът е проектиран да бъде столица на страната и да стимулира заселването на вътрешните й райони. Планировката му е кръстовидна и според различни оценки от въздуха градът прилича на самолет или на пеперуда. Трудно е да се изброят всички емблематични сгради тук: Паласиу да Алворада (официалната президентска резиденция), Националният конгрес, Комплексу Културал да Република, построеният наскоро мост Жушкелину Кубичек и впечатляващата катедрала, чиято конструкция наподобява две сключени за молитва ръце - всички тези сгради имат забележителен архитектурен стил. Този млад град, изпълнен с изумителна модернистична архитектура и монументално изкуство, е сред най-привлекателните туристически дестинации в Бразилия.
     Строителството на града започва през 1956 г. по нареждане на тогавашния бразилски президент. Той изпълнявал повелята на бразилската конституция от 1891 г., според която столицата трябвало да бъде изместена от Рио де Жанейро на място, което е близко до центъра на страната. Подобен план за създаване на нов град с името Бразилия е бил представен още през 1827 г. от кралския съветник, но тогавашният монарх не предприел нищо. Идеята е била да се изнесе столицата на запад от гъсто населеното югоизточно крайбрежие. На проведения конкурс за главен урбанистичен дизайнер е избран Лусиу Коща от общо над 5550 кандидати. Най-известният бразилски архитект - Оскар Нимайер, близък приятел на Коща, пък е назначен за главен архитект на повечето сгради. Град Бразилия е построен само за 41 месеца, открит е през април 1960 г. Тогава става и столица на страната. Още от самото начало притокът на население към новата столица надминава очакванията. През 1987 г. градът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Така той се превръща в първия град в света, построен през XX в., който получава това отличие.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/46431759.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/46431759)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2596140.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2596140) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/6660091.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/6660091)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1878014.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1878014) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/3076614.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/3076614) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към гр. Бразилия от небето;
снимка 2: Градът отблизо;
снимка 3: Сградата на Народното събрание (Конгресът);
снимка 4: Катедралата на Бразилия;
снимка 5: Мостът Жушкелину Кубичек;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)