Автор Тема: Кета  (Прочетена 740 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кета
« -: Октомври 20, 2010, 15:42:02 »
Общи факти
   Наричат Кета (756 000 ж., 2004 г.) „овощната градина на Пакистан”. Това е един приятен провинциален град, намиращ се в граничната зона между земите на пущуните и балучите. По време на Афганистанската война през 1839 г. един капитан от британската армия описва с възхищение околните, покрити с цвят овощни градини като „див разкош от растителност, какъвто никога не съм предполагал че е възможен при овошките, които са покрити с цвят и ароматът им се носи навсякъде.”
   Англичаните завладяват Балучистан през 1876 г. и превръщат Кета в елегантен колониален гарнизонен град, наричайки го Малкия Лондон. Разрушителното земетресение от 1935 г. отнема живота на 90 000 души, а градът е сравнен със земята. Поради това там днес няма старинни архитектурни паметници. Кета обаче е известна с автентичния си колорит на оживените улици и с топлото гостоприемство на жителите си.
   Градът се намира на 1675 м надморска височина в началото на Шалската долина, оградена от три страни със страховити планински склонове – истинска природна крепост. Разположен е на стратегическо място край Боланския проход – единственият път през непроходимите планини Тоба Какар, водещ за Афганистан, Кета лежи и на сухоземния южен път, свързващ Иран с индийския субконтинент. Поради това градът се е превърнал в Мека за контрабандистите и племенните бойци. През 60-те – 70-те години на XX в. Кета е любимо място за пътешествениците и туристите, защото се слави със своето гостоприемство и пъстротата на културните си традиции. В града могат да се видят балучи с бродирани шапки; сновящи насам-натам патани с огромните си чалми, хазарски циганки с дълги рокли на цветя, които обикалят колоритните пазари.
Забележителности:
     Археологическият музей;
     Езерото Хана – красиво планинско езеро на 10 км от града;
     Националният парк Хазарганджи Чилтан, на 20 км от града;
     Опитайте непременно кухнята на балучите и особено саджи (агнешки бут с подправки);
     Долината Урак – красиво място с плодни дървета, отстоящо само на 21 км от Кета.
Интересно: Жп гарата на Кета е най-високо разположената в цяла Азия.
Най-подходящото време за посещение: През зимата и през лятото температурите са непоносими. Долината в околностите на града е най-красива през пролетта, когато дивите лалета започват да цъфтят, а овошките се покриват с цвят.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document