Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Kris

Страници: [1]
1
Бразилия / Re:Рио де Жанейро
« -: Март 20, 2012, 10:28:16 »
Един анекдот разказва за разговор между журналист и световноизвестния архитект Оскар Нимайер. На въпроса кои са двата най-красиви града в света, отговорът бил – Рио Де Жанейро и Нитерой. На територията на втория град няма особено много забележителности, поради което интервюиращият се учудил на отговора. Тогава Нимайер пояснил, че от този град гледката към Рио е неописуема.

Рио Де Жанейро е изключително красив и живописен град в Бразилия, основан през 1565 г. Името му идва от грешка. Историята разказва за португалците, които дошли по тези земи, за да търсят нови територии. Те акостирали в залива Гуанабара и помислили езерото Родриго де Фрейтас, че е устието на река. Оттам дошло и наименованието Рио Де Жанейро, което в превод значи „Януарска река“, тъй като португалците се нанесли по тези земи през януари.

Рио Де Жанейро е бил столица на Бразилия два века (до 1960 г.). Пленяващото величие на заливите и хълмовете по тези земи правят тази местност земен рай.

Най-забележителният и известен хълм е Пан де Асукар (Захарната глава). Височината му достига 395 метра, а благодарение на въжена линия всеки турист може да погледне неописуемата с думи панорама, разкриваща се от терасите.

Не е за изпускане хълмът Корковаду. Върхът му е обсипан с безброй магазини за сувенири, а за любителите на зрелищни гледки се издига 60 метровата статуя на Исус Христос, сътворена от скулптора Ландовски. Статуята е с широко разперени ръце в страни и навява щедростта и благородството на Божия син над райския град. От тази височина всичко се вижда като на длан – долини, заливи, плажната ивица Копакабана с дължина 6 километра, както и плажа Ипанема.

Открай време думата Рио будеше у мен асоциации за горещ, ароматен и спиращ дъха тропик, жени с тен и бърз ритъм на самба, както и всичко онова, което е мечта в живота на забързания европеец. Явно всичко това се оказва не само истина, но още по-невероятна илюзия.

Имах изключителната възможност да видя всичко от Пан де Асукар, а оттам шоуспектакълът на „Бейджа фльор” (школа по самба) бе неповторимо изживяване. Карнавалните костюми са пищни и красиви, а щом музиката започне своя ритъм всички тези огнени жени се развихрят и кръвта дори на най-студения чужденец би закипяла. Надали има човек, който ще остане равнодушен на такова зрелище. Не танц, а упоение е точната дума, която би описала толкова много еротика и красота.
Дори да не успеете да видите всичко, което съдържа Рио Де Жанейро, достатъчно е да присъствате на един от бразилските самба фестивали и никога през живота си няма да забравите тази страна.

Интересни факти за Бразилия:
  • През 1500 г. флотилията на Педру Алвареш Кабрал (от името на краля на Португалия Мануел I) объркват посоката и след няколко седмично пътуване достигат непознати земи. Те не подозират, че сушата на която пускат котва е непознат континент. В следващите десетилетия тези земи стават все по-посещавани от португалци и французи.
  • Поради ценното дърво на име „брезил” (в превод жар, жарава, огнено дърво), предлагано от местното население в замяна на маниста и други провизии, страната придобива името, което и днес носи – Бразилия. Благодарение на писанията на Америго Веспучи за новооткритите земи, след време целият континент е кръстен на негово име - Америка.

2
Лаос / Re:Луанг Прабанг
« -: Февруари 06, 2012, 10:49:46 »
     Лаос не е сред популярните туристически дестинации по света. Тя е посещавана предимно от туристи, бягащи от шума, тълпите и лукса на хотелите и търговските центрове. Тук могат да се видят ненакърненото културно наследство, девствената природа и всичко диво, което в нашият свят липсва.
     Луанг Прабанг е едно градче на река Меконг, където все още може да се усети духът на старото кралство, както и да се видят 33 пагоди и действащи манастири в автентичния им вид. Това древно селище е под закрилата на ЮНЕСКО. То се намира на 400 км от столицата Виентян, в планинския район в северната част на страната.
     Легенда разказва как почивайки си на едно възвишение по време на своите пътувания, Буда показал мястото на бъдещия могъщ и проспериращ град. През 1353 г. кралят Фа Нагум основава Лан Санг - Империята на милионите слонове. Тогава градът се превръща в значим център, за което спомага разположението му на Пътя на коприната. Той има важно значение и за будизма. По-късно френските колонизатори оставят своя отпечатък по вилите и обществените сгради от 19 век. Утвърждават ред и чистота, които не са прочути в азиатските страни. Луанг Прабанг става главен град на Лаоското кралство до установяване на народно демократичната власт през 1975 г., а в днешни дни е най-предпочитаното място от туристите и по-скъп от столицата Виентян.

Будистки храмове
     Мястото, където река Нам Кхан се влива в Меконг, образува полуостров, на който се намират най-красивите храмове (ват) на Луанг Прабанг. Най-големият сред тях е Ват Сиенг Тонг (1560 г.). Височината на златния му портал е 12 метра. По вратите от външната страна са изографисани небесни танцьорки, а от вътрешната: Дървото на просветлението, водещо към нирваната. В този храм са погребвали лаоските крале. В източната част може да се види погребалната златна колесница. За да стигнете до храма, пътувайки по вода през Меконг ще минете през стълбище с лъвски статуи.
     Изключително запомнящ е „столетникът” Ва Май. Той има пет-степенен покрив и златна фасада. Най-старият храм е Ват Висунарт (1515 г.). Запомнящ се е цветът – оранжево, който преобладава почти навсякъде – дрехите на монасите (над 4000 души).

Дворецът и околностите
     В центъра на града се издига свещеният хълм Пу Си, известен с красивия си парк и култови сгради. Панорамата от него е невероятна. За да стигнете до върха му и да зърнете залеза или изгрева трябва да изкачите 328 стъпала, охранявани от драконови глави и украсени с разцъфнали магнолии.
     Кралският дворец е превърнат в Национален музей, съхранил живота, традиционните одежди и вещи на поколения крале. Уникални са хилядите статуетки на Буда, символизиращи покой, проповед и медитация. Размерите им започват от 10 см и достигат 3 м.
     До тези местности се стига само по вода със специални лодки, които са и жилища за семействата на лодкарите. Забавно е да се повозите с тук-тук - моторикаши, които ще ви отведат до водопадите Куанг Си.

Центърът на Луанг Прабанг
     В следобедните часове центърът се задръства от пикапи и кипяща търговия. Тук ще зърнете живота на провинцията – рибари, златотърсачи… По пазарчетата може да купите домашна ракия, приготвена от червен ориз, ръчно тъкан текстил, както и хиляди уникални за местните неща - от предмети на занаятите до евтини фалшификати (печат от нефрит, майсторски изработена чанта, сребърни ръчно ковани украшения, пакетче сушена биволска кожа и др.).
     Прясно приготвената местна храна е с уникален вкус. Цените на нощувките варират от 7 до 150 долара. Тази далечна дестинация е земно кътче, преобразило рая и съхранило не само природните забележителности, но и традициите, вярата и миналото на народа си.

3
Македония / Re:Охрид
« -: Декември 19, 2011, 14:17:04 »
Екскурзията до Охридското езеро е страхотно и вълнуващо изживяване, изпълнено с много възможности за обиколки, сблъсък с традициите и обичаите на местните. Охридското езеро е най-дългото на Балканския полуостров. Разположено е между Република Македония и Албания. Размерите му са 30/14,50 км.

След пристигането и настаняването ни в хотел, намиращ се на брега на самото езеро, започнаха приключенията. Тръгнахме на разходка с корабче на име „Илинден” (много от вас може да са чули за трагедията, която настъпи през септември 2009 година. Е, моето пътуване на борда му, бе три месеца по-рано). Екипажът на кораба бе от трима млади пасажери, които бяха много любезни. Разрешиха ни да управляваме руля на кораба (заради снимките), да сложим моряшки шапки на главите си, както и да се снимаме до котвата и носа на ‘Илинден”. Обиколката ни разведе по крайбрежието на Охрид, където зърнахме отвън църквата „Свети Йоан Канео”, ривиерата на Струга, планинските била на Ябланица, Галчица и Мокра. От водата ще имате възможност да видите резиденцията на Президента, с цялото й величие, находяща се почти на брега на Охридското езеро.

След корабната обиколка идва ред на разходка пеш из стария град. В нея ще може да се посетят паметника на светите братя Кирил и Методи, площада и пристана на града. Тук се намира и паметникът на „Свети Климент Охридски”, който е и патрон на Охрид. Къщата на братя Робеви също е в тази част. Туристите могат да се запознаят със стария традиционен китайски начин на ръчна направа на хартия. Може да се посети галерията на икони, църквата „Свети Панталеймон и свети Климент”, където са съхранени мощите на Климент Охридски, катедралната църква „Света София” и още много находящи се из градчето църкви.

Следва посещение на Амфитеатъра (който по време на нашата екскурзия, бе в реставрация, но това не попречи да се докоснем до историята му). Бяхме изумени от олимпийските му размери, 4500-те места, са си значителна цифра за онези времена. От екскурзоводката научихме, че античния театър датира от елинистичния древногръцки период на III-II в.пр.н.е. Използван е бил от римляните като арена за гладиаторски битки, а клетките за животни са се намирали в голяма близост до стените му.

„Самуиловата крепост” бе другата прочута забележителност и символ на града, която ни плени. Височината й достига 10-16 метра, а гледката към града и езерото от най-високите й части не могат с думи да се опишат. Имахме възможност да се снимаме на отбранителните кули, откъдето като фон на снимките ни останаха красотите от панорамата долу и назад.

Друга интересна местност, която не е за изпускане, са известните Билянини извори. Намира се на 1,5-2 километра от град Охрид, тръгвайки от пристанището, покрай езерото, през парк, минава се църквата „Свети Наум” и се стига до мост, където се свива в ляво. Много песни и легенди се носят, разказващи за Билянините извори, както и носещи поверието, че който се завърти три пъти в посока на часовниковата стрелка ще запази младостта си вечна.

4
Китай / Re:На обиколка из Китай
« -: Декември 01, 2011, 11:30:24 »
Част 2
Обиколката ни продължи в град Луоянг. Изминавайки още 400 км стигаме до друг величествен и световно известен паметник – манастира „Шаолин”. Това е небезизвестната люлка на китайските бойни изкуства от 1500 години насам. От това място са произлезли стилове като кунг-фу и тай-чи. Благодарение на усилени тренировки, медитация и воля, монасите чупят тухли с голи ръце, пробиват дупки в стъкло само с един пръст и се сгъват като лист хартия.

Източните бойни изкуства са всеизвестни и признати по целия свят, затова й около манастира могат да се видят около 90 спортни училища, в които се възпитават децата. Дори посетители като мен могат срещу заплащане да потренират (да научат някои неща. Е, не чак вълшебствата на монасите, но определено усещането и тръпката ще са незабравими). В покрайнините на Луоянг може да зърнете 18-метрова статуя на Буда, намираща се в световно известните пещери Лонгмен.

Идва ред на столицата Пекин. На централния площад тук се намират Императорският и Летният дворец. Най-величествена си остава Великата китайска стена. Гигантският защитен вал с над 2000-годишна история и дължина над 6000 км остава най-огромното чудо в целия свят в областта на строителството. Това величие не може да се опише с думи. Препоръчвам на всеки, който има възможност да го зърне.

Китайските празници са много пищни, карнавалите по улиците с дракони и лъвове са традиционните зрелища в страната на изгряващото слънце. Храната се сервира винаги с дървени пръчици, което в началото ще е сериозен проблема за новобранците, но се свиква. Разнообразието от хотели и ресторанти е огромно.

5
Китай / На обиколка из Китай
« -: Ноември 29, 2011, 13:46:36 »
Част 1
Моята дълга обиколка на Китай започна от Шанхай - седемнадесет милионен град и невероятен мегаполис. Китайският „Уолстрийт”, известен още през 30-те години, днес блести с величествени и грандиозни банки и луксозни грандхотели. Известен сред тях е “Peace Hotel”, а панорамата му предлага изглед към модерния и развлекателен Пудонг. Тук се намира третата по големина телевизионна кула в света след CN.

В търговския център на града, който е пешеходна зона, можете да откриете множество мега молове, кафенета, ресторанти. В магазините се предлагат както дизайнерски модели, така и страхотни китайски марки. За край на търговската улица ще се ориентирате, когато стигнете крайбрежна уличка на река Хуангпу. Идва ред на „Градината на щастието”. Тук може да преминете по извито мостче, чието поверие е да избави всеки минувач от демоните, летящи над главите им. Следва дървото на щастието, където ще имате възможността да си изтеглите късметче.

Вторият град, който посетих, беше Путуошан - остров с пясъчни плажове в Източно китайското море. Разположен е на 150 км от Шанхай. Размерите му достигат едва 12 кв. км, а обкръжението му са пясъчни плажове. Тук се намира 291-метровата свещена планина Путуошан. Изкачването на стълбите й предвещава повече късмет в следващия живот. От върха на планината ще може да зърнете целия остров и да поетите манастира Хуийджи, където може да запалите ароматна пръчица и да си намислите едно желание.

По пътя към Ханджоу ще се любувате на зелени хълмове, олеандри и цъфнали плодови дръвчета. Град Ханджоу се намира на голямото Западно езеро, което позволява обиколка с лодка. Из самия град обиколката ви може да е с рикша или с колело под наем.

Идва ред на град Ксиан. Той е бил някога столица на Китай. Пътят към него ще е дълъг по суша, затова препоръчвам варианта със самолет (2 часа от Ханджоу). Това място не е никак за изпускане. Ксиан е родината на коприната. Тук туристите могат да зърнат прочутата глинена армия, състояща се от шест хиляди фигури на воини и коне. Историята говори за някогашен град, потънал през вековете под земята и останал там и до наши дни. Гробницата с глинените фигури е създадена от първия китайски император Кин Шихуанди и е открита едва през 1974 г. Днес е известна като „Осмото чудо на света”.

Следва продължение…

6
Гърция / Re:Катерини Паралия
« -: Ноември 24, 2011, 12:53:47 »
Екскурзията ми в Гърция започна с настаняване в Паралия Катерини. Малко и много красиво градче, разположено в подножието на планината Олимп и на брега на Егейско море.

Историята на градчето датира от древногръцкия период. В миналото е бил известен като град Дион. В самия Паралия Катерини няма много забележителности, които да се видят, а красотата му се дължи на типичната еднотипна архитектура на всички къщи и три звездни хотелчета (които преобладават), както и на многото цветя навред. Хубавото на този град е стратегическото му разположение, в близост до много други места, които могат да се обиколят.

От тридневното посещение в Гърция научих и някои техни поздрави – Калимера, Калиспера и Каленихта, съответно значенията им са добро утро, добър ден и добър вечер. Обслужването в хотела, който бях се настанила не бе на ниво (казват, че гърците са си студена нация. Моите впечатления бяха същите). Храната им също не ми допадна особено, но пък се порадвах на вечерята, в която група младежи облечени в традиционните им носии, изнесоха програмата си. Както и всички гости имаха възможността да поиграят с групата сиртаки (традиционно гръцко хоро).
Като цяло пътуването до тези градове си заслужава, особено ако си с подходяща компания.

7
Гърция / Re:Солун
« -: Октомври 26, 2011, 10:06:01 »
Истинска разходка си направихме в Солун – втория по големина град в Гърция след столицата Атина. Името му идва от царуването на Касандър през 315 година преди новата ера, който го нарича Тесалоника (жена му се е казвала така) и в превод значи победа над тасалийците. Интересното в този град е разположението му на самото море. Плажна ивица липсва, което го прави уникално неповторим.

Най-известната забележителност тук е Бялата кула, издигаща се на няколко метра от самото море в Солунския залив на булевард „Ники”, символизираща града. В нея е „Византийският музей” – интересно място за туристите. Друго място, което успях да посетя бе църквата „Свети Димитър”. Тя е най-голямата православна църква. В нея са мощите на Свети Димитър.

Разходката ни продължи по главната пешеходна алея обсипана с цветя. Там е разположен огромен слънчев часовник, наподобяващ стенен. Циферблата в него е от различни по цвят и форма декоративни цветчета, а стрелките му се задвижват от слънчевата светлина. Тук е и паметникът на Аристотел. Поверието гласи, че който потрие палеца от краката му ще е дарен с вечна мъдрост (снимката в близост до него ми даде възможност да забележа колко по различен цвят са палците от останалия цвят на статуята, разликата се дължи много триене на туристите  :P).

В Солун може още да посетите Арката на Галерий – построена е в чест на римския император Галерий, заради победата му над пресите. Ротондата „Свети Георги” и Крепостната стена също са любими забележителности за гостите на града.

8
Македония / Re:Скопие
« -: Октомври 20, 2011, 11:24:55 »
В Скопие има няколко забележителности, които препоръчвам да бъдат посетени. Сред тях са Милениумският кръст, разположен на планината Водно, църквите „Свети Климент Охридски” и „Свети Спас”. Във втората е и гробът на Гоце Делчев. Може да минете моста над река Вардар, който е символ на града. Посетителите на македонската столица обичат също така да се разхождат из крепостта „Скопското кале”, където се открива отлична гледка към Скопие и р. Вардар.

Туристите, посетили Македония, ще останат доволни от многото места, които биха могли да обходят. Охрид и Струга са много красиви градчета, където могат да се видят р. Църни Дрим, извираща от Охридското езеро, статуята Стружанка, символизиращa град Струга, къщата на братя Миладинови, селцето Калище, скалния манастир „Света Богородица Калишка.

Хотелите си заслужават, обслужването е на най-високо ниво, а и хората са гостоприемни и приятелски настроени към българите. Хубаво е, че бариера с общуването няма. Храната е основно традиционната сръбска скара, което не би се харесало на привържениците на леки храни. Може да се насладите на местни танци и обичаи на вечеря в някой ресторант. Повечето от тях предлагат на туристите програма, изпълнявана от млади хора.

Изобщо препоръчвам няколко дни екскурзия до тази така близка ни по всичко съседка.
Наистина има какво да се види, но не се обиждайте от местните, които са в заблуда, че нашият народ е произлязъл от тях. Мнението им няма да успеете да промените, повярвайте ми! Но пък дружелюбието и гостоприемството им си заслужават да поспорите (приятелски) върху някои факти от историята  :).

9
Африка / На сафари в Южна Африка
« -: Октомври 12, 2011, 11:29:04 »
Искам да опиша едно мое приключение до Южна Африка, което ме впечатли с безброй многото и разнообразни възможности за почивка и забавления, които предлагаше на туристите. Такова сафари би задоволили и най-капризните авантюристи.

Обиколката ни започна с джип през джунглата, където имахме възможност да налюбуваме слонове, зебри, жирафи, лъвове, носорози, все животни, които на живо виждаме само по зоопарковете. Нощувката ни беше в хотел „Garden Route Lodge”, разположен на магистрала Гардън Рут, на 350 км от Кейптаун. Там имахме възможността да вземем кола под наем, а вечерта да прекараме в компанията на група местни пред огъня. Тук ще се наслушате на невероятни африкански истории, а през нощта тайнствените шумове от саваната ще ви приспиват.

В тази местност може да се видят малки спретнати къщурки, построени предимно от дървен материал и други природни средства. Хотелските стай са в привидно местен битов стил, но достатъчно луксозни, че да задоволят и най-придирчивите вкусове.

Следващия ден препоръчвам пътешествие до нос Добра Надежда. По пътя натам ще минете през златни полета, евкалиптови горички, стръмни скали от белите плажове на Индийския океан, малки езера, лагуни и прочути плажове, като Виктория Бей или Книсна ( на160 км от Сафари Лодж). Тук хотел „The Graywood”, наистина си заслужава.

Южна Африка е истински рай за любителите на отдиха сред природата. Разходки с велосипед, сърфинг, алпинизъм, лодки, скокове с парашут, трекинг, дайвинг...изобщо всякакви забавления. Приключенията и къпането в близкия залив Плетенберг (цели 28 метра плажна ивица), бънджи на моста Блукранс (с височина 216 метра), осигуряват за привържениците на високия адреналин незабравимо изживяване за скок от най-високия мост в света срещу не голяма сума пари. Южния бряг, вътрешните плажове на Клифтън, Ландудно, заливите Кампас Бей, обсипани с невероятни заливи и палми, също се едни от запомнящите се неща в тази страна.

Следващата спирка е в рибарското селце Хут Бей. С лодка може да се полюбувате на остров Дукър, който е обитаван от 5000 дебелокожи морски лъва, а около него във водата може да видите прескачащите се делфини.
Плажът Булдер е разположен до градчето Симънстаун. Там може да се насладите на гледка от безброй пингвини. За обяд може да хапнете омари в ресторант „Блек Марлин” в Милърс Пойнт.

Идва ред на столицата Кейптаун. Града може да се обходи по два начина с разходка от автобус на два етажа или като се изкачите на планината Тафелберг, откъдето се разкрива невероятно красива панорама към целия град.
Цените тук са сравнително ниски, в сравнение със Западна Европа, а изобилието от ресторанти, кафенета, магазини, кръчми е огромно.

Нощувка в столицата си заслужава, защото сутрешната гледка към красивата планина с височина 1086 м., Тафелберг е приказна. Разходка из нея може да си направите дори с лифт.

Това екзотично пътешествие наистина не би могло с думи да се опише, препоръчвам на всеки любител на високия адреналин, такова диво удоволствие. Аз останах истински очарована и това е едно от незабравимите ми приключения. Препоръчвам ви го.

10
     Дубровник е древен град с голяма предистория, намиращ се в най-южната част на Хърватия. Често е наричан „Перлата на Адриатика”, поради живописното му разположение на полуостров, врязващ се в топлите южни адриатически води.
     Дубровник е един от най-привлекателните за туристи градове в Европа. Моята разходка тук започна с влизането през градските порти, където трябваше да се прекоси стар дървен мост, разположен между две кули. След като минахме през крепостните вековни стени с огромни размери, ние се озовахме пред много пътеки и улици, всичките от които водеха до една – Страдун, улицата с павета, която прекосява целия град от край до край.
     Кварталите, къщите са така красиви и запазили средновековния дух, сякаш цивилизацията никога не е настъпвала тук. Това, което е реставрирано се отличава с ярки цветове по керемидите и зеленясалите средновековни покриви. Обстановката навсякъде напомня средиземноморска романтика – старинни къщи, балкони отрупани с цветя, древен манастир с портокалова градина, рибари и така нататък.
     Пропуснах да спомена за големия фонтан на Онофрио, намиращ се на самите порти. Той е построен през далечната 1444 г., за да може всеки минаващ през Добринище да се измие, да наточи вода преди отново да потегли по пътя си.  Тук може да се види Францинсканския манастир с най-старата в Европа, действаща и до момента аптека.
     Стигнахме до площада, където е дворецът Споница. Някога той е бил и митница и монетен дворец. Фасадата му напомня за венецианска готика и ренесансов стил. Срещу двореца се намира църквата „Св. Блазий”, а срещу нея се вижда каменна статуя на рицар в пълно бойно снаряжение, наречена „Колоната на Орландо”. Ако стигнете до малкото закътано пристанище, може да видите най-голямата църква „Св. Игнасий”, построена през XVII в.
     Не са за изпускане стъпалата към катедралния площад, имитиращи известните стълби „Пиаца ди Спаня”. В близост до тях е градското пазарче, предлагащо риба, плодове и зеленчуци. Градският плаж е шумен и каменист, но пък има още един плаж с борови гори на остров Локрум, който е за усамотение и нудисти.

Хотелите, които си заслужават да бъдат посетени са:
  • „Екселсиор”-5 звезди, в центъра на стария град, посещаван от много известни личности и с най-добрия спа център за хърватското крайбрежие;
  • „Вила Дубровник” – предлага най-великолепната гледка, защото стаите са разположени над скалист нос над морето;
  • „Пучич Палас” – ще ви предложи атмосфера от луксозни старинни мебели, ръчно тъкани килими, сателитна телевизия, DVD – плейър, аудиосистема и прочие.
Почивката в този живописен град ще остане едно от най-незабравимите ви изживявания.

Страници: [1]

Untitled Document