ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => Градски туризъм => Темата е започната от: Обиколи Света в Ноември 15, 2010, 00:10:40

Титла: Плевен
Публикувано от: Обиколи Света в Ноември 15, 2010, 00:10:40
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Pleven/Pleven_map.png)

   Град Плевен (120 хил. души) е разположен в централната част на Мизия, равноотдалечен от река Дунав и Стара планина. Най-близкото до града пристанище на река Дунав е Сомовит, отстоящо на 30 км. от Плевен.
   Плевен е запазил културно-историческото си наследство и затова е известен като град на музеите. Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на 5 хилядолетие пр.н.е. Многобройни археологически находки са свидетелство за високата материална и духовна култура на траките, обитавали хилядолетия този край. Сред тях е най-голямото златно съкровище, открито по българските земи — Вълчитрънското, състоящо се от 13 съда с култово предназначение с общо тегло 12,5 кг.
   В хода на Руско-турската освободителна война Плевен придобива стратегическо значение и фокусира вниманието на световната общественост в продължение на 5 месеца. Около града се концентрират огромни войскови сили на двете империи. Тук се решава и изходът на войната. На 10 декември 1877 г. руската армия успява да разгроми и плени армията на Осман паша. До 2002 г. денят се отбелязваше като Празник на Плевен, а сега - като Ден на признателността.

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед от Плевен; снимка 2: Центърът на града; снимка 3: Плевенската епопея; снимка 4: Руини в парка "Сторгозия"; снимка 5: Природен парк "Кайлъка";

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re: Плевен
Публикувано от: deskita в Декември 07, 2014, 21:22:29
   Пролетта е чудесен сезон за семейни екскурзии. Точно такова пътуване бяхме предприели и ние. Пътувахме към Плевен. Бяхме се подготвили да разглеждаме музеи и магазини. Бяхме попрочели малко факти за забележителностите и инструкции как да стигнем до тях. Явно написаното не е било достатъчно, за да ни предаде емоцията, с която си тръгнахме после от града.

   Наближавахме с. Ясен. Намалихме скоростта, защото трябваше да разгледаме известният мост, на който Осман Паша се е предал. Мостът беше наистина голям. Разположен е над р. Вит, успоредно на пътя към Плевен. Плевенчани тачат историята си. Съоръжението беше ремонтирано, укрепено, дори и осветление имаше сложено, за да се забелязва от преминаващите и през тъмната част на денонощието. Зеленина обвиваше двата бряга, свързани от моста. Гледката беше пленителна. На метри от моста, на едно от стратегическите хълмчета вдясно от шосето, е разположен и паметника, посветен на пленяването на Осман Паша и освобождението на града от турско робство.

След кратка почивка продължаваме въодушевени към следващите забележителности. Упътени от табелите, безпрепятствено стигнахме до първата цел- Панорама „Плевенска епопея 1877-78г“. Грандиозно съоръжение! Построена е в историческия парк „Скобелев“. Точно там се е водила една от най-тежките битки за освобождението на града, на редута „Кованлък“. Това е лобното място на хиляди руски, румънски, финландски и български воини. Сградата е истинско архитектурно чудо. Четирите кръга символизират трите атаки за преодоляване на обсадата, а четвъртият е самата обсада. Те сякаш са закрепени на двата „щика“ отпред на фасадата.

Влязохме със затаен дъх през портала. Учтива служителка ни предложи съпътстваща беседа. Приехме, разбира се. И магията започна. Минавахме от зала в зала, сякаш сме в страната на приказките. Всичко оживя около нас. Виждахме прииждащите войски в далечината. В окопите до нас гореше огън. Имаше ранени и убити. Човек притихва пред грандиозната гледка и се чувства горд и благодарен, слушайки за героизма на воините, извоювали ни правото днес да се наричаме българи. Всичко беше толкова истинско и толкова величествено. Невероятното впечатление от този паметник бе допълнено от разходката със стъкления асансьор до покрива на сградата. Гледката беше неповторима. Всичко това, което преди минути гледахме обгърнато с дим и покрито с войски, се показа в съвременен вариант. Спокойствие и зеленина цареше над Мъртвата долина, градът се виждаше като на длан. Сега още повече искахме да се докоснем до съкровените места на Плевен, свързани пряко с националната история.

На 50 метра от входа на Панорамата, до редута „Исса ага“ се намира Костницата. На входа й са изсечени имената на полковете на Скобелев. В средата е разположен мраморен саркофаг, побрал костите на загиналите. А написаното на стената ме разтърси: “ Българино, смирено сведи глава и почети паметта на Скобелевите герои, загинали за нашата свобода !”. В целия парк са разположени батареи от руски оръдия, които са запазени и до днес. Навсякъде ни заобикаляха добре поддържани алеи, осеяни с малки камъчета, зеленина, спокойствие, песни на птички. Паркът е изцяло разположен върху бойното поле от 1877г. Цялата му земя е пропита с безценна братска кръв. Казват, че внуците и правнуците на загиналите пазят спомена и до днес и почти всяка година, на 10-ти декември посещават лобното място на предците си.

  Решихме да продължим към централната част на града, която виждахме от парка, пеша. На излизане от портала на „Скобелев парк“, пред нас се извиси огромен паметник, изобразяващ жена с вдигнати ръце и разкъсани окови. От надписа разбрахме, че това е паметникът „Майка България“. Разположен е на голяма площадка, от която надолу към града тръгват големи мраморни стълби. Тръгнахме по тях. Около нас имаше кокетни съвременни кооперации. Неусетно и плавно навлязохме в съвремието.

В подножието на парка е разположена Художествената галерия „Илия Бешков“, помещаваща се в красив комплекс, построен в стила на Панорамата. Това е най- голяма художествена галерия в страната. И, разбира се, отново паметник. Пред галерията е построен паметник на ген. Скобелев-  величествен и спокоен. В този град почти на всяка крачка можеш да срещнеш паметник. Бяхме посетили само една малка частица от набелязаните обекти в града и вече се чувствахме като неотменна част от него. Историята ни вплете неусетно в живота му. Стана ясно, че разходката ни в Плевен ще продължи по- дълго от предвиденото и затова се налагаше да се настаним някъде, за да можем да посетим всички останали забележителности спокойно.
Титла: Re: Плевен, парк "Кайлъка"
Публикувано от: deskita в Декември 29, 2014, 00:44:41
     Всеки път, когато се спомене името на гр. Плевен, логично в съзнанието ни изниква спомена за парк „Кайлъка“. Ако искате за няколко часа да се измъкнете от шума и забързаното ежедневие, да се заредите с нови сили и да се насладите на тишината и красотата на природата, то незабавно потегляйте в посока парк Кайлъка в гр. Плевен. Това е райско кътче, което събира в себе си минало и настояще, природа и техника. 
    Паркът е създаден през 1946г по инициатива на ген. Иван Винаров. До парка можете да стигнете с тролей или автомобил. Пред входа на парка има голям паркинг, който позволява да оставите автомобила си и да продължите пеша. Има и обособена велоалея. Пешеходните алеи са асфалтирани, оборудвани с много пейки.
    В началото на парка има и асфалтиран път, по който можете да достигнете с личния си автомобил до старата крепост „Сторгозия“. До нея може да се достигне и пеша по скоро изградено каменно стълбище. Стълбището се намира близо до района на зоологическата градина.
    На много места в парка са обособени зони за отдих- пейки, съоръжения за детски игри, кафенета и заведения за хранене. Изключително атрактивно е езерото с лодките. Там можете да наемете лодка или водно колело и да се разходите със семейството или любимия човек. Интерес представлява и кулата с часовника, разположена непосредствено до езерото.
    След езерото се прехвърляме в зоологическата градина, където ни предстои среща с мечки, маймуни, лъвове и други екзотични животни. Зоопаркът наскоро беше обновен. В непосредствена близост до него са тенис- кортовете, които се използват от професионалисти и любители на спорта.   Тук има и две чудесни битови заведения, в които можете да се насладите на традиционната българска кухня сред чудесната природа. Цените са изключително достъпни.
    Продължавайки напред, ще достигнете до кулата за парашутни скокове, която днес вече не се използва. Близо до нея виждаме и парк- хотел „Кайлъка“- съвременен луксозен комплекс, в който отсядат туристи, почиващи и хора, пребиваващи по някакъв празничен повод. Ресторанта на хотела е предпочитан от младоженци, желаещи да споделят голямото събитие в живота си със своите приятели и роднини.
    След хотела има множество вили, детски градини, пешеходни алеи, места, пригодени за барбекю. Наблизо са и язовирите „Тотлебенов вал“. Край малкият язовир можете да отдъхнете и отново да похапнете. Гледката е чудна. Спокойните води  ви приканват да се отдадете на заслужен отдих.
    В парка няма да скучаете нито за миг. Има забавления и за децата, и за възрастните. Не пропускайте, ако ви се удаде възможност да посетите уникалния парк „Кайлъка“.
Титла: Re: Плевен Мавзолей- костница, Водна каскада и Грдска градина
Публикувано от: deskita в Януари 08, 2015, 12:05:44
   Мавзолеят „Св.Георги Победоносец“ в центъра на гр.Плевен е един от паметниците в станата, които заслужават нашето внимание и преклонение. Това е съчетание на мавзолей с храм-паметник, построен в чест на всички загинали руски и румънски воини в ожесточените сражения за освобождението на града. Това е и своеобразна емблема на Плевен. Разположен е на централния площад на града и няма начин да бъде пропуснат от посетителите на града. За плевенчани това е светиня, както Мъртвата долина и Панорамата, както и останалите стотици паметници, издигнати на територията на цялата област в чест на хилядите погубени животи на воини от няколко братски армии.   
   Сградата на мавзолея е като кръстокуполна църква. Изграден е от бял дялан камък и гранит. Пред него гори вечен огън. Пред черните гранитни плочи, изписани с имената на загиналите винаги има свежи цветя.
   В самия храм цари тишина, въпреки многобройните посетители. Вътре могат да се видят икони, изработени от известни художници- Иван Мърквичка, Антон Митов.
   Автор на иконостаса е Иван Травницки, а пода е изработен от италианеца Пампури.Костницата се намира под нивото на Мавзолея. В три мраморни саркофага са събрани кости на загинали воини.
   След като посетите емблематичния паметник и се преклоните пред подвига на героите, донесли свободата ни, можете да отдъхнете в Градската градина на Плевен. Тя се намира непосредствено до Мавзолея. В нея е пълно с цветни алеи, зеленина, поддъжани пейки, детски люлки и пързалки, много майки с детски колички и щастливи мачугани, отдадени на своите важни занимания- игрите.
   Това е любимо място за отдих на всички- близо до цивилизацията и същевременно толкова отдалечено от нея.
   Отново в неосредствена близост до Мавзолея е и забележителната Водна каскада на Плевен. Това уникално водно съоръжение е пуснато в експолатация през 1982г. Оттогава насам това е най- предпочитаното място за прохладна почивка на плевенчани през лятото. Това е един воден рай. Има множество водопади, фонтани, потоци. Особено красиво е вечер, когато са пуснати всички светлини.
Титла: Re: Плевен Къща музей "Александър II"
Публикувано от: deskita в Януари 26, 2015, 10:36:10
В самия център на Плевен, непосредствено до драматичния театър „Иван Радоев“, се намира друг музей, свързан с историята на града. Къщата музей  „Цар Освободител Александър II“ се намира в сърцето на красив парк. Алеите на парка са изцяло покрити с калдъръм, характерна настилка за възрожденските улици. Тук изобилства зеленината. На няколко места в парка са разположени оръдия, използвани в сраженията за освобождението на Плевен. Оградата също е изключително оригинална. За изработката й са използвани трофейни оръдия, цеви на пушки, щикове, саби. Това място е предпочитано за отдих на много жители на града, защото е тихо, прохладно и безопасно място за игри на малчуганите.
В тази къща на 11 декември 1877г. се е състояла историческата среща на руския император с пленения Осман Паша. В нея през декември 1877 живее ген. Скобелев. Тя представлява типичен пример за възрожденска къща. Открита е като музей през 1907г. и оттогава е един от най- често посещаваните исторически обекти в града, наред с Панорамата и Мавзолея в града.
В къщата се влиза срещу символична такса. Почивни дни са събота и неделя.
След къщата музей можете да посетите намиращите се наблизо магазини, църкви, кафенета, заведения за бързо хранене.   
Титла: Re: Плевен църква „Св. Николай“
Публикувано от: deskita в Януари 27, 2015, 12:45:56
    След приятната почивка, която сте направили в спокойния, пълен с история парк на къщата музей „Александър II“, можете да посетите друга историческа забележителност. Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ се намира непосредствено срещу изхода на къщата музей. 
    Това е най-старата запазена църква в града- от 1834г. Първото нещо, което привлича вниманието ни, е факта, че сградата е вкопана в земята. Такива са били разпоредбите на турските управници.
    От историята става ясно, че още в 13 век на това място е имало параклис, който е бил многократно плячкосван и опожаряван. Гражданите на Плевен успяват да измолят султански ферман през 1699г, според който получили правото да построят наново храма. Сегашната църква е осветена през октомври 1834г.
    Тук през 1869г. Левски основава първия революционен комитет. В храма на 11 декември 1877г. е отслужен и тържествен молебен за освобождението на Плевен с почетен гост руският император.
    Освен, че сградата е вкопана в земята, впечатление прави и камбанарията, която е отделно от църквата. Построена е през 1883г. Иконите в църквата, 68 на брой, са дело на Димитър Зограф. За по- добра акустика в храма са вградени 462 глинени гърнета. Разположени са по стените, арките и сводовете на църквата и са дарение от плевенски грънчар.
    Не забравяйте като влезете да разгледате църквата, да запалите свещичка в чест на хилядите знайни и незнайни герои, загинали в името на нацията и родината.
Титла: Re: ХОТЕЛИ В ПЛЕВЕН
Публикувано от: deskita в Февруари 07, 2015, 17:39:42
        Както вече разбрахте, разходката ви до гр. Плевен и забележителностите ще ви отнеме повече от 2 дена. Затова е добре предварително да си резервирате място в хотел. В града има много възможности за отсядане. Местните хотели предлагат отлични условия, достъпни цени и професионално обслужване.
        Ако желаете да сте в центъра на града и близо до повечето исторически и архитектурни забележителности можете да се възползвате от обслужването на хотел Ростов, хотел Сити и хотел Балкан.
        Хотел Плевен се намира съвсем близо до централния площад на града, където е разположен Мавзолея. На еднакво разстояние са разположени и два от моловете на града- Сентрал Мол Плевен и Макси Център. Сградата на хотела е доста висока и предлага панорамна гледка от прозорците на стаите. Хотелът разполага с безплатен безжичен интернет. Стаите са оборудвани с телевизор с кабелна телевизия и климатик. На разположение на гостите са 3 ресторанта, които предлагат чудесна кухня. Освен това хотелът разполага с лятна градина, нощен клуб, лоби бар и казино.
Хотел Балкан е малко по- отдалечен от пешеходната зона на града, но разстоянието не е на повече от 5-7 минути пеша. Сградата на хотела е модерна. Стаите  разполагат с телефон, радио, телевизор с кабелна телевизия, безплатен безжичен интернет, климатик и вана. В хотела можете да разчитате и на румсървиз, химическо чистене, фризьорски салон и конферентна зала. Хотелът разполага с 2 ресторанта- панорамен и основен, кафе сладкарница, нощен и лоби бар.
        Хотел Сити Плевен е разположен близо до Историческия Музей на града и Художествена галерия „Илия Бешков“. Той е един от по- новите хотели в града и има модерна визия. Тук също можете да разчитате на климатик в стаята, безплатен интернет достъп и телевизор с кабелна телевизия. В хотела можете да се насладите на произведения на изкуството на български художници. Хотелът разполага с добър ресторант, лоби бар и кафене.
        По– отдалечени от центъра на града са Арт Хотел Галерия, хотел Орбита Палaс и Парк- хотел Кайлъка.
На път към парк „Кайлъка“, в пределите на един от жилищните комплекси на града се намира Арт Хотел Галерия. В целия хотел има разположени произведения на изкуството на български творци. Стаите разполагат с климатик, телевизор с кабелна телевизия и хладилник. Безжичен интернет достъп има в общите части на хотела. Хотелът разполага с ресторант, закрит басейн и сауна.
Парк- хотел Кайлъка е в пределите на парк Кайлъка. Невероятната природа, чист въздух и тишина, които предлага парка са предпочитани от много гости на града. Луксозната обстановка, която предлага хотела, също играе важна роля. Стаите в хотела са с климатик, LCD телевизор със сателитна телевизия, сейф, сауна и старинни мебели. Хотелът разполага с винарска изба, спа център с открит и закрит басейн, нощен клуб.
        Хотел Орбита Палас също се намира на територията на парк Кайлъка, в зоната над язовирите Тотлебенов вал. Панорамната гледка, която се разкрива е изключително красива и успокояваща. Хотелът предлага стаи с климатик, хладилник, телевизор със сателитна телевизия и безжичен интернет. Хотелът има собствен ресторант и лоби бар.
        Това са една част от възможностите за нощувка в града. Има още много хотели, къщи за гости и вили, в които можете да отседнете, но ви запознах с най- предпочитаните.