ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Австралия и Океания => Австралия => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 03, 2010, 23:17:14

Титла: Брисбейн
Публикувано от: Обиколи Света в Август 03, 2010, 23:17:14
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Australia/Brisbane/Brisbane_map.png)

     Брисбейн (2,043 млн. ж., 2010 г.) е столица на щата Куинсленд и третият по големина град в Австралия. Той е известен най-вече с близостта си до Големия бариерен риф, приятния си климат през цялата година и своята природа. Централната част на Брисбейн е разположена в извивките на едноименната река, на ок. 23 км от нейното устие в залива Мортън. Тук се издигат повечето от градските небостъргачи, а едно от най-известните места в Брисбейн – Градската ботаническа градина, се намира в южния му край. В града има още много градини и паркове. Останалите квартали се разпростират в долината на р.Брисбейн, между залива и Голямата вододелна планина. Градът се намира близо (на около час с кола) до известните курортни селища Голд Коуст и Съншайн Коуст, които са любима дестинация за почитателите на кораловите рифове. Още по-близо се намират повече от 360-те островчета в залива Мортън, които представляват чудесни места за сърф и плаване с яхти. Остров Северен Страдброк (Стради) е известно място за почивка, а остров Мортън се посещава най-често заради шоуто с хранене на делфини в Тангалума.
     Първото европейско селище в щата Куинсленд е създадено през 1824 г. на мястото на днешен Редклиф, на ок. 28 км на север от централен Брисбейн. Това селище е било планирано да бъде каторжническа колония. На следващата година обаче колонията е преместена на територията на днешен централен Брисбейн до едноименната река, поради наличието на питеен водоизточник. По това време управител на Нов Южен Уелс е шотландецът сър Томас Брисбейн, който дава името си на града и реката. От 1842 г. се позволява и на свободни жители (не само затворници) да се заселват в селището. През 1859 г. Куинсленд се отделя от Нов Южен Уелс и за столица на новия щат е избран Брисбейн. Градът има важна роля за Съюзниците по време на Втората световна война, тъй като тук е разположена тяхната югозападна тихоокеанска щаб-квартира. До края на войната градът остава сравнително малък и едва през последните години започва да се разраства. Това се дължи както на имигрантите, така и на преместването на жители от южните австралийски щати заради пo-умерения климат и близостта му до курортите и островчетата около Големия бариерен риф.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1312200.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1312200)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/6376234.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/6376234) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/7050549.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/7050549)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/15823372.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/15823372) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5958260.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5958260) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Брисбейн;
снимка 2: Площад Анзак;
снимка 3: Стара църква;
снимка 4: Парковете на „Саут Банк”;
снимка 5: Изкуствено създаденият градски плаж в „Саут Банк”;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)