ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Източна Европа => Черна гора => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 04, 2010, 17:41:24

Титла: Будва
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 04, 2010, 17:41:24
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Montenegro/Budva/Budva_map.png)

     Будва (11 хил. ж., 2003 г.) е един от най-известните и посещавани курорти на Черна гора, разположен на адриатическото й крайбрежие. Неговата популярност, плажове и бурен нощен живот са причина някои да го наричат с прякора "Черногорското Маями". Будва се намира в централната част на черногорското крайбрежие, наречено "Будванска ривиера". Градът се е развил върху малък полуостров, на който се намира старият му град. Той е предпочитано място за туристи от Русия, Сърбия и други източноевропейски страни. В района на Будва има 35 плажа, повечето от които са съставени от камъчета и малко пясък (осем от тях са отличени със син флаг).
      Будва се смята за едно от най-старите селища на адриатическото крайбрежие - на възраст от около 2500 години. Две цивилизации - древногръцката и римската остават многобройни следи в античното развитие на селището. При разпадането на Римската империя на източна и западна част, Будва се оказва на границата между двете, което оказва определящо влияние върху историята и културното развитие на селището. Венецианците управляват града близо 400 години (от 1420 до 1797 г.). Грамадните венециански стени са пазили Будва от нападенията на османските турци.

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1 и 2: Изглед към Будва; снимка 3: о. "Св. Никола"; снимка 4: Плаж "Тропикана"; снимка 5: Градски парк;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Будва
Публикувано от: Antonia в Април 19, 2011, 15:29:59
Град Будва беше първото ми пътуване в чужбина. Очакванията ми не бяха големи, но се върнах изпълнена със спомени от красиви гледки на прекрасното съчетание на гора, палми  и Адриатическо море. Градът е малък, китен идеално място за почивка. Близко се намира град Котор, които има катедрали, крепост и отново съчетание на море и планина. За тези, които искат да видят максимума от престоя си не само от града, но и от съседни градове и държави, Будва може да се комбинира с Котор, остров Св. Стефан и Дубровник. Приканвам всеки, да отиде да посети това прекрасно място и съм сигурна, че ще остане впечатлен.