ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => Възрожденски => Темата е започната от: Обиколи Света в Ноември 04, 2010, 02:01:08

Титла: Копривщица
Публикувано от: Обиколи Света в Ноември 04, 2010, 02:01:08
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Koprivshtitsa/Koprivshtitsa_map.png)

     Копривщица (2 486 ж., 2010г.) се намира в планински район, в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. Сгушена в планинските хребети, тя е разположена в живописна долина по течението на река Тополница (на 1030 м. надм.вис.), в сърцето на Същинска Средна гора. Копривщица е едно от най-очарователните градчета в България, успяло да съхрани в себе си традиционната българска възрожденска атмосфера, благодарение на многобройните отлично запазени къщи от епохата. Сред тях се намират и родните къщи на Любен и Петко Каравелови, апостолите на Априлското въстание - Георги Бенковски и Тодор Каблешков, както и на поета-лирик Димчо Дебелянов. Копривщица е съхранила общо 383 къщи и паметници, повечето от които са автентични и напълно реставрирани. В града е изложена и уникална колекция от ценни етнографски експонати, старинни оръжия, произведения на изкуството от епохата на националното Възраждане, фини резби, ръчно-тъкани платове и бродерии, народни костюми и традиционни български накити.
     Старо предание разказва, че в годините след падането на България под османска власт (1393 г.) в красивата средногорска местност се заселват бежанци – потомци на стари родове и скотовъдци със своите големи стада. Професор Иречек споменава, че между първите заселници имало една красива българка от село Рила. Тя получила от султана ферман, с който се давали големи привилегии на селището. Във фермана Копривщица била наречена“Аврат Алан”, което в превод от турски език означава “Женска поляна”. Според Найден Геров основите на днешния град били положени от търновски боляри, които напускат столицата Търново и заедно със своите стада, селяни, прислуга и движимо имущество се изтеглят към отдалечената и непроходима Централна Средна гора. Друга легенда разказва, че Копривщица била вакъф (лично владение) на дъщерята на Сюлейман Великолепни, известна в турската история красива принцеса. Колкото и загадъчна да е най-старата история на Копривщица, то толкова ярко е нейното присъствие в епохата на Българското Възраждане. В Копривщица отваря врати второто взаимно училище в България (1837 г. ) и първото в страната класно училище (1846). Копривщица е родно място на народни будители и духовни водачи на българската нация. Тук на 20-ти април 1876 г. е изстрелян първият куршум срещу османския поробител и е поставено началото на Априлското въстание, довело до освобождението на България. Копривщица е съкровищница на българската възрожденска архитектура. Обявена е за град-музей (1952 г.), за архитектурен и исторически резерват ( 1971 г.). През 1978 г. е призната за селище на вътрешния и международния туризъм.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/20171599.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/20171599)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/9502914.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/9502914) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/6688304.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/6688304)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/19113973.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/19113973) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/9003847.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/9003847) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Копривщица;
снимка 2: Църква "Успение Богородично";
снимка 3: Ослековата къща;
снимка 4: Традиционна механа;
снимка 5: Внушителният паметник на Бенковски;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)