ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => На планина => Темата е започната от: Обиколи Света в Ноември 15, 2010, 00:11:54

Титла: Рибарица
Публикувано от: Обиколи Света в Ноември 15, 2010, 00:11:54
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Ribaritsa/Ribaritsa_map.png)

     Рибарица (1127 ж., 2010 г.) е курортно селце, разположено в подножието на Стара планина (Тетевенския балкан), на 12 км от град Тетевен. То се намира на 600 м.н.в. и заема двата бряга на р. Бели Вит. Простира се на цели 12 км по протежение на долината на реката. Чарът на Рибарица са множеството пръснати из целият курорт кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и цветя, които предлагат не само тишина и спокойствие, но и възможност да се почувства автентично неповторимата селска атмосфера и домашен уют. Тук е съхранен българският възрожденски дух, както и традициите на народните обичаи. Посетителите на Рибарица могат да видят функциониращи водни мелници, казани за ракия и малки занаятчийски работилници. Реката е планинско чиста, природата е незабравимо живописна, въздухът е кристално чист, а в непосредствена близост са красивите склонове на Стара планина. Те влизат в територията на Национален парк "Централен Балкан" и най-забележителен тук е биосферният резерват "Царичина", включен в световната мрежа на биосферните резервати. Рибарица е изходен пункт за много планински, пешеходни и велосипедни маршрути. Недалеч са резерватите "Боатин" и "Козя стена", както и защитената местност "Черният рът". Само на няколко часа пеш са хижите "Ехо", "Вежен" и "Георги Бенковски", както и върховете "Вежен" и "Баба".
     Рибарица е провъзгласена за село четири десетилетия след Освобождението. Още оттогава ловешките, троянските и тетевенските първенци са се възхищавали на красотите на тази част от Стара планина - те ходели там да ловят пъстърви и да ловуват елени и глигани. Тези дейности могат да бъдат определени и като първата неорганизирана форма на туризъм в региона. От 1906 г. на територията на Рибарица започват да се строят вили, а през 1919 г. започват първите организирани туристически посещения на селцето. През 1963 г. Рибарица е обявена за планински климатичен курорт, като сред основните причини за това са хубавата природа, чистият въздух и едновременно с това близостта до по-големи населени места.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/7655514.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/7655514)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/22024561.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/22024561) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/22025431.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/22025431)
Натисни за цял размер. (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/22023237.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/22023237) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Рибарица;
снимка 2: Хотел;
снимка 3: р. Костина;
снимка 4: Кървавото кладенче;
снимка 5: Рибарник;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Рибарица
Публикувано от: Gal в Октомври 19, 2011, 10:53:21
Коментарът е изтрит от модератор, поради нарушение на т.9 от правилата!
Титла: Re: Рибарица
Публикувано от: iva.kaneva в Януари 27, 2018, 21:57:28
Всеки, който посети Рибарица, нека се спре и в гр. Тетевен, който е на 10-12км от Рибарица. Има страхотен музей, страхотен център, водопади... Да, пристрастна съм, моята майка е от там и там ми е минало детството. Няма да съжалявате, ако отделите няколко часа :)