Автор Тема: Тбилиси (Тифлис)  (Прочетена 433 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Тбилиси (Тифлис)
« -: Август 03, 2010, 23:40:39 »
Основни факти
   Жалко е, че Грузия е заобиколена от регионални конфликти (Чечения, Осетия и Абхазия), което затруднява посещенията на туристите, тъй като Тбилиси (1 350 000 ж., 2004 г.) е място, където ви се струва, че искате да останете завинаги. Той е построен покрай хълмовете на долина, в която се вие р. Митквари. Столичният град е оживен и активен, с неустоим чар и изтънченост.
   Един от големите търговски градове по Пътя на коприната, той лесно се превръща в мултикултурен център с над 5000-годишна история. Тбилиси намира сигурна опора в уникалните си традиции, които предшестват тези на големите империи (римската, византийската, монголската, персийската, османската и руската), опитали се и не успели да го погълнат. Той притежава нестабилна, но приятна елегантност. Покритите със зеленина булеварди от XIX в. с къщи от XVII в. отвеждат до стария град с тесните улички, където паянтови резбовани дървени балкончета се надвесват над стръмни дворчета и градинки. Екзотичните миризми на готвено и оживлението от уличната глъчка размесват житейските тайни с тържествената красота на старите сгради.
   Посетителите на Тбилиси се чувстват уважавани гости. Научете се да казвате „гамарджабат” (здравей), както казват местните жители на всички свои съграждани, и ще прекарате чудесно.
Забележителности:
     Да попеете и потанцувате – народните хорове на Тбилиси са известни и музиката присъства на всяко тържество. По „Руставели”, сърцето на търговския квартал на Тбилиси, има множество магазини за музика;
     Огромният пазар (на открито и на закрито) в близост до метростанция „Вакзал”;
     Серните бани в Стария град с изумителни синьо-розови мозаечни плетеници по високите им сводове, наподобяващи храм;
     Катедралата „Сиони” от VI в. и базиликата „Анчискати” от VII век;
     Златното съкровище и иконите в Историческия музей;
     Крепостта „Нарикала” на хълма с изглед към Тбилиси;
     Улица „Шардени” в Стария град – тясна алея, изпълнена с кафенета и смях.
Най-подходящото време за посещение: Когато цъфтят цветята и дърветата; специално на първия ден на Великден, когато в църковните дворове са подредени масите на празнуващите семейства, които вдигат тостове за своите предци и евентуално за вас.
Интересно: Автомобилното движение в Тбилиси е убийствено. Правила като използване на автомобилни фарове, предпазни колани или даване на път на колите и пешеходците, чисто и просто не се прилагат.
« Последна редакция: Ноември 10, 2010, 17:19:01 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document