Автор Тема: Баку  (Прочетена 646 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Баку
« -: Септември 20, 2010, 11:22:09 »
Основни факти
   Често пъти жителите говорят за три града Баку (2 040 000 ж., 2005 г.). Ичери Шехер (старият град) е опасана със стени крепост, разположена на полуостров Апшерон в Каспийско море. Руснаците възстановяват неговите кули през 1806 г., така че 12-вековният средновековен град представлява оживен комплекс от тесни улички, джамии, дворци, кервансараи и стари сгради. На юг се намира зоната, построена със средства от първата вълна на нефтодобива след 1872 г. Широките булеварди и изящната архитектура отвъд красивите плажове, както и Музеят за изящни изкуства и Музеят на историята и литературата са подходящо устроени в зоната, където се намират домовете на предреволюционни милионери. Третият град е разположен отзад, достига хълмовете, очертаващи залива на Баку и като цяло е запусната монолитна градска цялост от еднообразни съветски блокове. След 1990 г. на фона на този съветски пейзаж се появяват небостъргачите на XXI в., строени разточително, но не винаги с достатъчно вкус и качество. Феноменалното разрастване на града в последно време засяга и островите из залива, включително „петролни скали”, построени върху платформи на 100 км навътре в Каспийско море.
   Въпреки че наследява съкровищата на различни култури, след 1999 г. азерското управление депортира голяма част от важната арменска общност в Баку, която просперира тук още от XV в. Дори на връщането на еврейската собственост и синагоги, завзети от Съветския съюз, може да се гледа като на цинично упражнение в духа на международното помирение.
Забележителности:
     Да се качите на старите градски стени;
     Поразителното великолепие на дворцовия комплекс „Ширван Шах”;
     Турската джамия;
     Гледката от Момината кула;
     Чаша чай в средновековните кервансараи;
     Псевдоиталианската готика на сградата на Академията на науките, построена наскоро от местен милионер, като имитация на двореца „Контарини” във Венеция;
     Площадът на фонтаните;
     Масите с шахове и кафенетата покрай Приморския булевард, където се разхождат местните жители.
Интересно: Сталинградската битка се води за контрола над нефтените полета на Баку. Първоначално Баку е основан от зороастрийци, които смятали естествените пламъци от суровия нефт и изтичащия газ за религиозни предзнаменования.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document