Автор Тема: Нахичеван  (Прочетена 875 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Нахичеван
« -: Септември 20, 2010, 11:40:01 »
Основни факти
   Тясна ивица арменска земя разделя Нахичеванската автономна република от нейния национален и политически родител Азербайджан, което прави живота за град Нахичеван (360 000 ж., 2007 г.) доста труден. Неговата славна история на важен кръстопът на един от най-големите търговски пътища между Европа, Индия и Китай оправдава статута му на столица на географски независима държава (и втори град на Азербайджан), но непрестанната болка от насилието, в което е въвлечен цял Кавказ след разпадането на Съветския съюз, го обрича на изолация и на пълна зависимост от настроенията в Баку.
   Градът може да бъде и красив, какъвто е бил преди. Разположен е в подножието на планинската верига Занзегур в Малък Кавказ, в близост до река, а старинното му сърце е белязано от тесни улички и съцветие от исторически паметници. Птолемей пише за магията на неговата многолюдност, тучните му градини и благосъстоянието му през II в. пр.Хр., когато градът вече има над хилядагодишна история и според легендата е мястото, където Ной стигнал със своя ковчег. Сега безлични блокове от съветско и по-ново време закриват доста от най-красивите гледки към забележителностите и вие ще сте щастливи, ако поне два пъти дневно можете да си налеете вода от чешмата. Нахичеван е надживял Александър, Тимур и Сталин и ще оцелее и в ролята си на заложник, заедно с Нагорни Карабах, в арменско-азербайджанския спор.
Забележителности:
     Покритият с тюркоазено стъкло десетостен на мавзолея „Момине Хатун” от XII век;
     Поразителните десени на тъканите от региона, изложени в Държавния музей на килимите, който отскоро се намира в 200-годишния дворец на местните ханове;
     Осмоъгълната гробница от XII в. на Юсуф ибн Кусейр.
Интересно: Градската болница лекува успешно белодробни заболявания, оставяйки пациентите през цялата нощ в местната мина за сол.
« Последна редакция: Септември 20, 2010, 11:41:56 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document